Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Politiska ledningen arbetar för att skapa fler bostäder för äldre"

Socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) skriver i ett debattsvar om hur den politiska ledningen i Nynäshamn arbetar för att skapa fler bostäder för äldre.

Anmäl text- och faktafel

Nynäshamns Posten har de senaste dagarna uppmärksammat frågan om boende för äldre i Nynäshamn; i en insändare (16/9) och i en artikel på nyhetsplats (17/9).

Den äldre delen av befolkningen växer, i vår kommun liksom i resten av Sverige. Det behövs bra anpassade boenden för äldre personer – för dem som behöver ett så kallat mellanboende, de som behöver ett större mått av omsorg och gemenskap och de som behöver ett särskilt boende med vård och omsorg.

I insändaren ställs frågan: Hur vill du ha det när du blir äldre?

Många äldre vill bo kvar hemma, andra vill flytta. Bostadspolitiken i Sverige lägger dessvärre hinder i vägen för den som vill lämna till exempel en villa för att flytta till en lägenhet. Det blir helt enkelt för dyrt. Det är ett samhällsproblem. Unga barnfamiljer har svårt att hitta boende som passar, äldre bor kvar i för stora, ofta svårskötta hus. Människor kan inte flytta dit jobben finns, utan tvingas pendla långa sträckor varje dag.

Som det står i artikeln med rubriken ”Stor brist på bostäder för äldre” och i insändaren, så är det svårt att få äldreboende i Nynäshamn. Men den nya politiska ledningen arbetar med frågan, och jag har haft möten med entreprenörer som är intresserade av att bygga olika typer av boende för äldre i vår kommun.

Jag har begärt en behovsanalys av socialförvaltningen, för att kunna ta ställning till hur vi bäst ska möta de behov som vi vet kommer under de närmaste åren. Ett nytt vård- och omsorgsboende kan bli aktuellt, särskilt nu när vi har fått beskedet att det inte går att bygga om och ut Tallåsen och Sunnerbo som vi önskade.

Socialnämnden som jag nu leder kommer att få fatta viktiga positiva beslut, som ska påverka Nynäshamns äldre i framtiden. Det ska bli en bli en stor ära för mig och nämnden.

När det gäller möjligheter till gemenskap och umgänge i Nynäshamn har vi Balder, ett privatägt trygghetsboende som tidigare var ett kommunägt servicehus. Där finns fina gemenskapslokaler för de boende, lokaler som även utnyttjas av ideella krafter för uppskattade aktiviteter. Till exempel ordnar volontärer fika, musik och dans varje torsdag.

Insändaren skriver att jag som ordförande i socialnämnden och min förvaltning ifrågasätter verksamheten på Balder och utreder om den går att avveckla, för att som man påstår: Spara pengar. Det är inte sant.

Det är av största vikt för mig att de äldre invånarna i vår kommun erbjuds möjligheter att delta i olika typer av aktiviteter, arrangerade av volontärer, frivilliga organisationer och även av de äldre själva utifrån deras idéer och behov. Det är viktigt för att förebygga ensamhet att bjuda in till samvaro som berikar tillvaron.

Jag efterlyser en ordentlig klarläggning av vad vi har tillgång till och på vilka villkor. Då det har skett ett ägarbyte av fastigheten är det viktigt att vi utreder lokalfrågan och möjligheter till gemensamma aktiviteter i Balder. Det behöver genomföras samtidigt som vi ser över frågan i stort: Vilka fler lokaler finns i kommunen, vilka fler aktörer kan erbjuda gemenskap och aktiviteter? Jag vill inte avveckla men möjligen utveckla.

Det råder många oklarheter om Balder och andra lokalfrågor som den nya politiska ledningen behöver bringa klarhet i. Vi ska på allra bästa sätt arbeta med dessa frågor, tillsammans med ansvariga tjänstepersoner.

Min vision är ett äldrevänligare Nynäshamn där ingen ska känna sig ensam eller otrygg. Nynäshamns äldre förtjänar bättre än det de erbjuds nu.

Jag hoppas att under min tid som ordförande i socialnämnden bidra med konkreta åtgärder för seniorernas bästa.

Antonella Pirrone (KD), ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel