Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Rätt av kommunen att vilja utveckla Landfjärden"

Nynäshamns kommun gör rätt i att satsa på Landfjärden och vända ryggen åt de storskaliga idéerna i RUFS 2050, skriver Åke Ehlers i en debattartikel.

Kommunstyrelsen tog vid sitt möte den 18 mars ett positivt beslut gällande Landfärdens utveckling, tack för det! Det tycks även finnas förståelse för att man inte fullt ut kan tillämpa den regionala utvecklingsplanen, RUFS 2050. Jag tror få läst och förstått den, annars borde det blivit stora protester.

Detta dokument är som taget ur en sovjetkommunistisk femårsplan, man skall bygga bostäder i hög koncentration intill stationer med spårbundna linjer, det blir stora hus och enligt dagens mode med ”den täta staden”. Inte bara göra om miljonprogrammets misstag utan även addera bostäder som saknar sol, är bullerstörda, har stort avstånd mellan barnens lek och bostaden och direkt insyn mellan grannarna. Detta skall ske urskillningslöst mellan stadsnära och mer perifera orter.

Följer man RUFS 2050 kommer det att leda till massiva felinvesteringar i mångmiljardklassen. Vi som var med och tog hand om misstagen efter fastighetskrisen i början av 90-talet vet hur det kommer att sluta, ett närliggande exempel är Brandbergen i Haninge.

Nu verkar det finnas politisk konsensus om att byggnationen skall ske på ett mänskligt och genomtänkt sätt i vår kommun, i områden där människor vill bo. Bra!

Byggnation av vägar måste naturligtvis följa övrig utveckling i samhället. Såklart måste vi bygga en eller flera tvärförbindelser till E4. Framtida fordon kommer inte att drivas fossilt, en enorm omställning inom industrin pågår i detta nu. Lastbilar drivs med el eller biobränsle, förarlöst. Samma utveckling kommer vad gäller taxi där vi kommer att beställa ett förarlöst fordon med appen i mobilen. Resan blir snabb och billig. Bussar kommer endast att vara aktuellt för stora matarlinjer.

Jag jobbar med flera stora bolag, som en lastbilstillverkare och en tillverkare av läkemedel i Södertälje och även ett stort svenskt möbelföretag. Gemensamt är den oerhört snabba utvecklingen på miljöområdet. Själva bygger vi nu Sveriges första CO2-neutrala äldreboende i Tyresö. När kommunen planerar måste det ske med tankar om hur samhället skall utvecklas för framtiden och inte i ett förvrängt ”Märklin-samhälle” som RUFS 2050 anger. Insatserna är för höga för det.

Åke Ehlers, Landfjärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel