Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Regionfullmäktige beslutar inte om öppettider för enskilda vårdenheter"

Nicholas Nikander (L) berättar i ett debattsvar om varför han röstade som han gjorde när Socialdemokraternas motion om gynekologi behandlades i regionfullmäktige.

Janice Bojie Junerud undrar i en debattartikel om jag inte tar strid för nynäshamnarnas vård. Det korta svaret är: jo det är klart att jag gör! I Boije Juneruds artikel framgår det att bakgrunden till hennes fråga är att jag (tillsammans med övriga ledamöter från L/C/M/KD/MP/SD) inte var uppe och argumenterade för eller röstade för Socialdemokraternas motion om gynekologi när den behandlades av regionfullmäktige den 10 december.

Men faktum är att det snarare är märkligt om man tycker att det är regionfullmäktige som ska besluta om öppnande eller stängande av enskilda vårdenheter. Region Stockholm har för närvarande 85 olika vårdavtalsområden för olika typer av vård. Avtalsområden som i sin tur kan ha över 200 mottagningar. Att vi har en hälso- och sjukvårdsnämnd och ett avtalsutskott som hanterar dessa tycker jag därför personligen är en rimligare ordning än att alla 149 ledamöter i regionfullmäktige ska in och besluta i varje avtal. Att jag (och ytterligare 90 ledamöter) därför röstade för att Socialdemokraternas motion (som lades och beslutades i regionfullmäktige) skulle anses besvarad är därför inte särskilt sensationellt.

Den som läser motionssvaret (som var det som ovanstående partier ställde sig bakom) kan se att ingen är motståndare till gynekologivården. Man kan faktiskt vara både för verksamhetsförbättringar och samtidigt tycka att dessa ska hanteras i de beslutprocesser som finns och är beslutade sedan länge. Dessa processer kan såklart ändras, men då bör man ju ändra dem för alla vårdavtalsområden, inte bara för gynekologin?

När det gäller kritiken mot att jag själv inte var uppe i talarstolen i debatten så har det också sin förklaring: Debatten tog en halvtimme även utan min insats. Mötet i sin helhet tog över åtta timmar och då hann vi inte ens med alla ärenden. Att jag, som framför allt fördjupar mig inom kollektivtrafiks- och regionplaneringsfrågor, skulle ha gått upp och förlängt debatten ytterligare hade känts lite onödigt.

Nicholas Nikander (L), ledamot i regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel