Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Resan mot framtiden har bara börjat – så arbetar vi med klimatfrågor"

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) skriver i ett debattsvar om hur Nynäshamns kommun arbetar med klimatfrågor.

Svar till Alliansväljare (NP 10 november).

Du hoppas att Alliansen inte ser klimatfrågan som något sekundärt och din förhoppning stämmer väl in med våra ambitioner. Klimatet är givetvis en av våra stora framtidsfrågor och vår ambition är hela kommunens organisation ska tänka så klimatsmart som möjligt.

När det gäller solenergin så har vi inte nått målet om 200 kW, utan efter färdigställandet av panelerna på Cykelskogens förskola förra året nådde vi upp till 150kW, men det är ett litet steg på vägen och fler kommer att komma, såväl på nybyggen som befintliga, lämpliga fastigheter.

Möjligheten att ”tanka” sin elbil är under uppbyggnad och kommer i huvudsak att ske genom privata aktörer på marknaden, men kommunen har hittills satt upp 9 laddstolpar, där 4 ännu inte driftsatts, men kommer att bli det inom kort. Kommunstyrelsen fattar också den här månaden beslut om ytterligare 2 laddstolpar i Segersäng. Varje stolpe har två laddpunkter.

Vad gäller minskning av biltrafik med 10 procent, har vi flera indikatorer som följer upp detta men det som bör visa graden av måluppfyllelse bäst är nog färdmedelsfördelningen enligt landstingets resvaneundersökning. Enligt denna så har andelen bilresor (genomsnitt för veckan) minskat med 2 procent från basåret 2015 till år 2019. Att påverka medborgarnas resvanor och val av drivmedel är en svår uppgift vilket återspeglas i resultatet. Men att kontinuerligt arbeta med att förbättra förutsättningarna för gång- och cykel, bygga ut infrastruktur för förnybara drivmedel, planera bebyggelse i kollektivtrafiknära lägen och genomföra informationsinsatser kopplat till hållbart resande är några viktiga framgångsfaktorer för att underlätta övergången.  

Under den nu pågående coronapandemin där det avråds från att åka kollektivt har biltrafiken nog snarare ökat även hos oss i Nynäshamn.

Cykeln som färdmedel kommer att prioriteras i framtida samhällsplanering och en ny mobilitetsplan är under framtagande för att ytterligare konkretisera detta.

Vår vision för framtiden handlar inte enbart om klimat utan mer att FN:s 17 globala hållbarhetsmål ska genomsyra allt arbete för den fortsatta resan mot framtiden.

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel