Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Inför en "Lex Jalle"

Strokedrabbade 83-åriga Jalle förlorade nyligen sin fru efter att de levt ihop i över 40 år. Förutom den ofattbara tyngden att bli ensam kvar förväntas Jalle nästan omedelbart flytta ut ur sitt gemensamma hem på Rosengården. Första beskedet var att han måste lämna inom tre dagar, nu har det visst förlängts något.

Hur hamnade vi här? Hur kunde det bli så att det första vi tänker på när en medmänniska som drabbats av en förlust är något stelbent regelsystem? Att vi genast måste städa undan den som i formell mening inte har rätt att ha en plats på omsorgsboendet? Ge honom ett telefonnummer till ett vandrarhem och sedan tack och adjö. Skulle vi gjort likadant om det inte varit en äldre medmänniska som drabbats? Om det vore du eller jag? Om vår partner avlider och vi blir änka eller änkling. Har vi inte fullt upp med alla känslor och allt som ska ordnas runt detta? Orkar vi mitt upp i detta flytta också?

I enlighet med socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet 1 § har äldre människor som beviljas plats i särskilt boende rätt att fortsätta bo tillsammans med sin make eller sambo i det särskilda boendet. Detta gäller oavsett om maken eller sambon har behov av särskilt boende eller inte. Om båda makarna/samborna har behov av särskilt boende regleras par boendet i 2 kap 2 § socialtjänstförordningen. Det är utifrån detta som Nynäshamns kommun tolkat och kommer avisa Jalle från Rosengården.

Det är inte omöjligt att det enligt reglerna är helt rätt. Men då måste vi så klart ändra reglerna. Är det någon gång människan måste gå före systemet är det väl nu? För det är ju vi politiker som skapar reglerna. Vi kan ändra dem. Så klart.

Det nya styret med ett Kristdemokratiskt ordförandeskap i Socialnämnden vägrar uttala sig om detta. Istället har tjänstepersoner fått försvara det orimliga i denna historia. Detta är en fråga om medmänsklighet och en moralisk plikt för politiken att agera. En idé kan vara att lyfta ärendet till biståndsutskottet och där finna en lösning.

Låt oss se detta fall som en ”Lex Jalle” för kommunen och där vi inom politiken gemensamt en gång för alla enas och sätter människan före systemet.

Parboendegarantin behöver kompletteras med en bostadsförsörjningsgaranti där kommunen säkerställer att ett boende finns för den efterlevande partnern när livskamraten avlidit.

Vi föreslår att de som styr kommunen omedelbart tar tag i detta och ser till att vi i Nynäshamns kommun från och med nu gör så mycket vi kan för den som förlorat en partner på ålderns höst och behöver en extra hand från det allmänna. Behövs lagändringar tar vi gärna på oss att kontakta ansvarig minister Lena Hallengren så vi en gång för alla ändrar detta till något bättre.

Alla ska kunna lita på att vård, skola och omsorg håller en bra kvalitet är grunden i ett hållbart samhällsbygge. De som varit med och byggt upp vårt land och med sitt arbete lagt grunden för vår gemensamma välfärd har rätt till trygghet under ålderdomen.

Patrik Isestad (S) kommunalråd i opposition, Roland Junerud s-gruppledare socialnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel