Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Nässén försvarar system som minskar valfriheten

Slutreplik från S om gynmottagningen i Nynäshamn

Sedan vårdval infördes inom gynekologin har Stockholms län inte bara fått ett antal nya kliniker. 28 stycken har också lagt ner. Detta faktum undviker Tobias Nässén (M) noggrant att nämna, liksom faktumet att utvecklingen ökat koncentrationen av gynekologer i innerstaden och lämnat ett antal kommuner och stadsdelar i stort sett helt utan. För kvinnorna i dessa delar av länet – i Nynäshamn, Haninge, Järfälla och Sigtuna, i Farsta och Kista – är Nässéns tal om det totala antalet mottagningar en klen tröst. Vad har de, i praktiken, att välja på i det system som Nässén säger ska ge dem valfrihet?

Utan grund utmålar Nässén oss socialdemokrater som motståndare till valfrihet, och påstår att vi vill låta det offentliga ta över privata verksamheter. Kanske tror han att väljarna går på det – säkert tror han att den bilden gynnar honom. Men i en tid när sanningen undermineras från många håll gör han därmed också klart att han inte hör till dem som vill försvara den. Det han säger stämmer helt enkelt inte. Vi noterar det, och hoppas på större intellektuell hederlighet från den blågröna koalitionen framgent.

Vi socialdemokrater värnar varje kvinnas frihet att välja sin vårdgivare, oavsett om det gäller gynekologi eller annan vård. Denna frihet fanns inskriven i lagen redan före den blågröna koalitionen inledde sitt extrema vårdvalsexperiment i Region Stockholm. Vi vill dock att denna valfrihet ska vara meningsfull för kvinnor i länets alla delar. Därför ser vi att Region Stockholms egen vårdorganisation har ett ansvar att bedriva verksamhet där ”marknaden” inte visat sig intresserad. Som ansvarig politiker skulle Tobias Nässén kunna se till just att det ansvaret tas. Men det gör han inte. Vi noterar även det.

Talla Alkurdi (S) oppositionsregionråd

Patrik Isestad (S) kommunalråd i opposition

Liselott Vahermägi, regionpolitiker (S) och ordförande S-kvinnor Nynäshamn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel