Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Pausa rekryteringen av ny kommundirektör

Nynäshamn ska rekrytera en ny kommundirektör. Denna nya person kommer få två viktiga uppdrag. Det första är att reda ut den svåra ekonomiska situation kommunen är i. Det andra är att genomföra förändringar i organisationen.

I våras beslutade kommunstyrelsen om en genomlysning av kommunen. När dessa fakta kommer fram kan man besluta om eventuella förändringar i organisationen. Arbetet med genomlysningen har kört fast och inte startat än.

Vare sig arbetet med genomlysningen eller arbetet med att rekrytera ny kommundirektör fungerar.

Den högsta chefen för kommunen bör vara en person som är driven, har energi och integritet att genomföra de folkvaldas beslut. Hen måste ha stort och brett förtroende i kommunen. Och självklart vara kunnig och erfaren.

Processen att hitta kandidater har varit strikt hemlig. Varken vi i personalutskottet eller kommunstyrelsen har kunnat följa rekryteringen.

Urvalet av sökande har varit så hemligt att endast HR-chefen och kommunstyrelseordförande (M) fick tillgång till information om kandidaterna på en självförstörande länk för att undvika lagstiftning om offentlighet. Vilka urvalskriterierna har varit i den hemliga utvärderingen är det ingen som vet.

Den nuvarande kommundirektören slutar i december 2019. Rekryteringsprocessen av ny kommundirektör startades i våras.

Tanken var att genomlysningen skulle vara klar innan den nya kommundirektören rekryterades så hen skulle veta vad som förväntades på det nya jobbet.

Nu pågår en rekrytering i blindo eftersom ingen vet vad den stora genomlysningen kommer att ge för resultat.

Rekryteringen av ny kommundirektör fungerar inte och behöver nu stoppas tillfälligt.

1. Eftersom ingen vet vilket uppdrag den nya direktören ska få då den beslutade genomlysningen inte är gjord. Genomlysningen ska genomföras av en extern specialist. Någon upphandling av denna har ännu inte startas.

2. Processen att hitta en kandidat har hemlighållits för alla utom en person som fått självförstörande länkar för att kringgå offentlighetsprincipen. Få har fått läsa jobbansökningarna från den som vill ha kommunens högst betalda tjänst.

3. Den demokratiska processen fungerar inte då den nya ledningen inte följer våra mest grundläggande förutsättningar för demokratisk insyn hur beslut fattas och att de är demokratiskt beredda.

Inför de kommande intervjuerna ville vi se ansökningshandlingar på kandidaterna i god tid. Det verkar rimligt att få läsa CV och personligt brev från den som vill ha kommunens högsta chefsjobb. Vill det sig illa kommer kommunen anställa en kommundirektör utan att ens ha läst hans CV!

Mitt uppdrag som kommunalråd i opposition är att vara med och fatta kloka beslut och att i vissa fall företräda alla de partier som inte sitter med i minoritetsstyret. Det är inte meningen att kommunstyrelsens ordförande moderaten Harry Bouveng ensam ska fatta sådan här beslut och vara den enda som har information.

Istället för att fortsätta på fel väg bör Harry omgående kalla ihop kommunstyrelsen till ett extra möte för att reda ut situationen och informera om vad som egentligen pågår.

Kanske behöver vi tillsätta en interimistisk kommundirektör som får till uppgift att genomföra beslutet om genomlysningen. Resultatet får sedan vara underlag för rekryteringen av ny kommundirektör. Mer bråttom än så är det inte!

Patrik Isestad (S)

Kommunalråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel