Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Så formar vi framtidens Nynäshamn

Nynäshamns kommun har det bästa av landsbygdens, småstadens och skärgårdens kvalitéer där människor vill bosätta sig och leva. Trots detta har vi inte lyckats fullt ut när vi planerat för kommunens fortsatta utveckling.

Nu pågår ett arbete i kommunen med att aktualisera översiktsplan från 2012. Den nya översiktsplanen skall vara vägledande för kommunens fortsatta utveckling och hur byggnationen skall formas, de närmsta 10 - 30 åren.

Vi Socialdemokrater har tagit fram ett dokument där vi visar på hur hela kommunen kan utvecklas med fokus på ett miljöriktigt sätt. Förslaget bygger på att nya busslinjer startas mellan Stora Vika och Ösmo samt mellan pendeltågsstationerna i Ösmo och Segersäng. Den senare linjen dras via Porthus, Spångbro, Sunnerby samt Grödby. På detta sätt binds områdena samma och flera delar av kommunen kan planeras för bostadsbyggnation. Samtidigt uppnår vi målen i RUFS 50 att det inte skall vara längre än 700 meter mellan nya bostäder och kollektivtrafik med buss. Vi skulle vilja se eldrivna bussar. Då kan landsbygden utvecklas med en miljövänlig kollektivtrafik som grund.

Vi vill också att kommunen upprättar en fördjupad översiktsplan för området Segersäng fram till Muskan. Här kan nya bostadsområden planeras med låga hus i en mänsklig skala med hänsyn till områdets karaktär. Marken, som ägs av kommunen, sträcker sig fram till motorvägsavfarten vid Ösmofors och kan därmed försörjas med trafiklösningar utan att bostadsområdena behöver belastas med genomfartstrafik. Vi vill också att man utreder förutsättningarna för att bygga en gång- och cykelväg, tillsammans med en bussgata som förbinder Segersäng med Ösmo öster om Muskan.

Aktuell statistik visar nu att många barnfamiljer söker sig ut från stadskärnorna till bostäder utanför regionen. Bostäder som är planerade med låga hus i en mänsklig skala och där barn kan växa upp i trygga miljöer och där de, men även deras föräldrar, kan utveckla sina behov av fritidsaktiviteter. Exempel finns i Trosa, Mariefred och Strängnäs

Hela området med Segersäng, Muskan, Ösmo och Körrunda, har just denna unika möjlighet att utvecklas till ett sådant trivsamt bostads- och rekreationsområde. Det blir nu enklare för kommunens innevånare att idka ett rikt idrotts- och friluftsliv nära sitt boende.

All översiktsplanering ska sikta mot att skapa nya goda lägen för samhällets fortsatta utbyggnad samtidigt som befintliga strukturer förbättras. Vi Socialdemokrater anser att med vårt förslag kan Nynäshamns kommun uppnå detta mål, att göra det möjligt för alla kommuns innevånare – befintliga och nya – att få bra boendemiljöer även i framtiden.

Patrik Isestad Kommunalråd i opposition (S)

Göran Bergander Gruppledare Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (S)

Monica Andersson (S)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel