Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "S ser skolfrukost som ett stöd till eleverna – det skiljer oss från de borgerliga"

I ett debattsvar skriver socialdemokraten Gill Lagerberg mer om varför Socialdemokraterna tycker att det har varit bra att erbjuda elever gratis frukost i skolan.

Anmäl text- och faktafel

Jag vill bara korrigera inlägget av Marcus Svinhufvud (M) och förtydliga vårt inlägg gällande den slopade frukostsatsningen. Vi socialdemokrater har aldrig pratat om en utvärdering på 22 sidor som ska kosta 300 000 kronor. Absolut inte!

Det vi ville vara att man åtminstone frågade de inblandade, det vill säga elever, föräldrar och skolpersonal vad de tyckte, och om man kunde utläsa något resultat. Då hade utvärderingen givit oss något mer att ta ställning till än bara antal och kostnader, och förmodligen blivit längre än två knappa sidor.

Glädjande nog har måluppfyllelsen höjts i våra högstadieskolor läsåret 18/19 och vi får hoppas att frukostsatsningen varit en betydande faktor för flera elever.

Att frukosten bör vara en föräldrasatsning håller vi helt med om! Men när det brister och får konsekvenser för undervisningen måste vi agera.

Skolan ska stödja elever till likvärdiga förutsättningar för kunskapsinhämtning där det är möjligt.

Det är inte många yrkesaktiva föräldrar hemma när högstadieeleverna förväntas äta frukost. De flesta elever äter självständigt hemma, men undersökningar visar att många flickor prioriterar bort den för sminkning, och många pojkar för att få sova en stund längre. Detta trots att de flesta föräldrar skapat förutsättningar för en frukost, och också tror att eleven äter den hemma.

Att de då som behöver får frukost i skolan, diskutera kring, och upptäcka vilka positiva hälsoeffekter som uppnås av en frukost i undervisningen, kan väl bara uppfattas som positivt av alla parter ? I skolan får de fylla i enkäter hur de bland annat sover, äter, använder tobak , alkohol och droger. Och naturligtvis används svaren i undervisningen på olika sätt. Vi vill ju att det ska leda till att fler äter frukost hemma, sover bättre och minskar sin användning av negativa substanser.

Tyvärr finns det mycket annat som även det är ett föräldraansvar där det brister för många, och där skolan får ingripa. Men det ska vi inte ta upp här.

För oss var det viktigt att veta att de som har behov av en macka för att tillgodogöra sig undervisningen även kan få det i fortsättningen. Likaväl som den kostnad och stöd med personalinsats som ges i form av extrasim, läxhjälp, speciallärarhjälp, handledning, modersmålsundervisning och annat ska mackan ses som en del i undervisningen som bekostas av skolpengen. Självklart för oss socialdemokrater.

Vi kan bara konstatera att vi har olika syn på detta i de olika politiska partierna!

Gill Lagerberg, gruppledare för S i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel