Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Vårdval friskriver inte politikerna från ansvar

Artikel 6 av 10
Hotet mot gynmottagningen
Visa alla artiklar

Replik. Helena Göransson och Anna Starbrink (båda L) har rätt i att tillgängligheten till vård i Region Stockholm är god på ett antal områden (NP 27/4). I vissa fall beror det mycket riktigt på att antalet vårdgivare vuxit. Vi socialdemokrater instämmer förstås också i vikten av valfrihet för patienten. Tyvärr har det blågröna styret i Region Stockholm bestämt sig för att låta vårdbolagen valfrihet att etablera sig där det är lönsamt gå före kvinnornas valfrihet. För Nynäshamns kvinnor finns idag ingen valfrihet överhuvudtaget, det är i princip omöjligt att få tid på den mottagning som finns i Nynäshamn och när dessutom Handens gynmottagning i Haninge lagts ner förvärras situationen ytterligare.

Liberalernas artikel vittnar samtidigt om passivitet som utgör en stor risk med vårdvalsupplägget: Att de styrande politikerna helt överlåter ansvaret till marknaden och inte gör annat än tvår sina händer när problem uppstår. Göransson och Starbrink har inga förslag till åtgärder utan verkar hoppas att någon privat vårdgivare ska träda in och rädda situationen. Detta trots att Region Stockholms vårdorganisation (SLSO) driver flera av de övriga gynmottagningarna i länet och skulle kunna uppdras att driva verksamhet också i Nynäshamn.

Vi socialdemokrater vill hantera detta problem precis så. För oss är det självklart att det är de folkvalda politikerna i Region Stockholm som ska se till att vårdutbudet är tillräckligt stort och att den geografiska spridningen av vårdgivare är jämlik över länet. Detta ansvar kan aldrig överlåtas till marknaden. När marknaden inte levererar måste politikerna säkerställa att medborgarna slipper lida.

Ingenting i vårdvalets konstruktion hindrar detta. Men att låta vårdbolagens valfrihet gå före Nynäshamns kvinnors valfrihet och trygghet, det accepterar inte vi.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd

Liselott Vahermägi, (S) regionpolitiker och ordförande S-kvinnor Nynäshamn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel