Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "S vill återinföra sommarjobbsgarantin om vi vinner nästa val"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) skriver i en debattartikel om behovet av kommunala sommarjobb.

Just nu är det ansökningsperiod för sommarjobb 2021 och våra ungdomar funderar på vilka jobb de är mest sugna på. De vässar sina personliga brev och håller tummarna för sitt önskemål.

Vi håller tummarna med dem. Sommarjobbet är för många den första egna upplevelsen av arbetslivet. Första gången du ställer klockan för att gå till en restaurang, till ett kontor eller till personalrummet på en skola. Det är ett kliv över barriären mellan utbildning och arbete, det ger erfarenhet, självförtroende, kontakter och lön.

I år är det svårt att få ett jobb via kommunen om du är 17 år. Det beror på att sommarjobbsgarantin för alla mellan 16-18 har tagits bort, nu garanteras bara de yngsta arbete. 17-åringar får söka men har ingen garanti utan erbjuds ett jobb om det finns lediga platser. Alliansen fattade beslut om att ta bort sommarjobbsgarantin för två år sedan när de tog över makten i Nynäshamns kommun.

Vid det här laget i pandemin behöver vi inte påpeka att arbetslösheten är stor. För unga är det extra tufft, en av tio personer mellan åldrarna 18 - 24 var arbetslös i vår kommun 2020. Bland unga utrikesfödda var det ännu värre, en av fem var utan jobb. Därför borde det vara av högsta prioritet för alla partier att få unga ut i arbetslivet genom feriejobb.

Det är dessutom vanligt att vänta med att söka sitt första jobb tills tvåan eller trean i gymnasiet, när man har närmare till arbetslivet med start efter skolan. Idag är det inte längre säkert att du får ett jobb och betydligt mindre chans har den som är 18 år.

Samtidigt som möjligheten att få sommarjobb via kommunen har minskat eller tagits bort, så har kontakten med arbetslivet krympt i skolan. I Storsthlms brukarenkät anger eleverna vid Nynäshamns gymnasium i lägre utsträckning 2020 än föregående år att de hade kontakt med arbetslivet i form av föreläsare, praktik eller studiebesök.

Socialdemokraterna tror på att våra unga klarar sig igenom det mesta. Från sitt håll arbetar också regeringen med att skapa möjligheter. Nynäshamn fick bland annat en halv miljon förra året för att rädda sommarjobben, men för att sådana satsningar ska ge effekt måste kommunen omsätta pengarna i arbetstillfällen.

Socialdemokraterna återinför sommarjobbsgarantin om vi får möjlighet efter valet.

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel