Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Så stöttar vi skolorna under coronapandemin"

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Svinhufvud skriver i ett debattsvar om hur Nynäshamns kommun arbetar för att stötta skolorna gällande frågor som är kopplade till covid-19.

Svar till Lärarnas Riksförbund angående coronapandemin.

Covid 19-pandemin har kraftigt påverkat hela samhället under det senaste året. Vissa branscher går på knäna, t.ex. restaurangbranschen, och de som jobbar inom vården och omsorgen har förstås kommit allra närmast både sjuka och avlidna i pandemins spår.

Skolan och förskolan har självklart också påverkats mycket, då det dels varit många anpassningar, och ofta tvära kast i beskeden och rekommendationerna från olika myndigheter. Det ställer krav på att kunna fatta snabba beslut i vissa lägen, och på att försöka lindra påverkan på verksamheterna. Beslut som inte är enkla. Det viktigaste är dock att väga in både personalens arbetssituation, och barnens bästa.

Skolan och förskolan är viktig för barnens utveckling, och det hade förstås fått stora negativa konsekvenser om man hade stängt ner verksamheterna helt och hållet. För vissa barn är skolan den enda trygga punkten, och där finns personal som till stora delar kompenserar för en svårare situation i hemmet. I skolan finns ett sammanhang, lagad mat, och vuxna som bryr sig om dem.

Skolorna kan nu delvis undervisa på distans. Det är tänkt att öka flexibiliteten och tryggheten, men ändå upprätthålla undervisningen. Rektorerna i Nynäshamns kommun har coronamöten varje vecka, och det diskuteras givetvis i möten mellan facken och arbetsgivaren. Jag träffar också er i facken regelbundet – efter varje nämndsammanträde – där jag också lyssnar på den oro som förs fram. Corona har varit en återkommande diskussionspunkt vid dessa möten. Krisledningen i kommunen jobbar också extra med arbetsmiljöfrågan, under denna stressfyllda period.

Vi förstår att det är prövande tider, inte minst inom förskola och skola, och alla gör sitt yttersta för att kunna ge bästa möjliga förutsättningar under omständigheterna. Både i verksamheterna, på förvaltningen, och inom det politiska arbetet i barn- och utbildningsnämnden.

Marcus Svinhufvud (M) – Ordförande Barn- och Utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel