Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Så vill S skapa arbete – mer byråkrati sinkar företagen"

Socialdemokraterna riktar i en debattartikel kritik mot planerna på att införa en ny näringslivs- och arbetsmarknadsnämnd.

Rätten till arbete är grundläggande för varje människa. En egen lön ger möjlighet att bestämma och planera över sin framtid. Den svenska modellen bygger på ett näringsliv där entreprenörer med glöd och lust vågar satsa, och samhället ska stödja de som vågar tänka nytt. Utan duktiga entreprenörer skapas inte nya jobb som tillsammans stärker välfärden.

Att arbetsmarknads- och näringslivsfrågor är viktiga för alla kommuner råder det ingen tvekan om. Däremot anser Socialdemokraterna att alliansens nämnd för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor inte är att föredra och istället förespråkar vi ett annat alternativ.

För det första slår den nya nämnden i taket med ytterligare administrationskostnader på tre miljoner kronor. Något som är onödigt då en mer precis organisation med ett utskott istället för en nämnd skulle kunna uppfylla samma, om inte ett bättre, resultat.

Ett utskott placeras under en befintlig nämnd, exempelvis hos kommunstyrelsen, som redan har en förvaltning som kan arbeta med de viktiga frågorna. Den nämnd som utskottet är knutet till kan fokusera på resurstillskott och uppföljning.

Våra företagare behöver enkel kommunikation och verksamhetsmark med möjlighet till hyreslokaler till rimliga priser. De behöver bra infrastruktur och attraktiva boendemiljöer. Ett utskott med mindre administration och mer verkstad är att föredra istället för en hel ny förvaltning.

Arbetslösheten bland unga är skyhög i Nynäshamn och har stadigt ökat sedan 2018 till över 13 procent. Den är både högre än riksgenomsnittet och högst i Stockholmsregionen. Samlade krafter – inte bara i Nynäshamn utan också utanför vår kommun – behöver få de unga i arbete och framförallt ge dem kunskap att ta de arbeten som finns. För att skapa utbildningar som matchar vad näringslivet efterfrågar behövs en snabbfotad organisation.

Vi kan använda oss av både gymnasieskolan och Campus Nynäshamn, liksom nätverk över kommungränsen. Samordning i utskottet kan ske mellan barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, kommunstyrelsen samt Arbetsförmedlingen, Samordningsförbundet och Ung i Nynäs.

På det senaste kommunstyrelsemötet var det tänkt att den nya nämnden och dess myndighetsorganisation skulle klubbas. Men förslaget saknade politiskt stöd och den styrande minoriteten tog tillbaka förslaget för att förhandla med fullmäktiges partier.

När nu förhandlingarna ska starta vill Socialdemokraterna poängtera att vi tycker att arbetsmarknads- och näringslivsfrågorna är av största vikt. Därför föreslår vi en lättare och mer effektiv organisation. Vi behöver inte mer byråkrati och myndigheter, vi vill se fler i arbete och mer händer i välfärden.

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel