Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Säkra skyddet för personer med LSS- och SoL-insatser"

Lokalpolitikerna Roland Junerud (S) och Henrik Persson (S) skriver i en debattartikel om behovet av krisberedskap för personer som behöver samhällets system för att klara vardagen.

Anmäl text- och faktafel

Personer som behöver samhällets stöd för att klara vardagen har lika stor rätt till en fungerande krisberedskap som alla andra. Hur säkrar vi skyddet för personer med LSS- eller SoL-insatser?

Vad händer när det börjar brinna i skogarna i kommunen och brandkåren meddelar att det behövs en evakuering?

I kommunen finns personer som bor på demensboende, gruppbostäder, vård- och omsorgsboende, hemma med beviljad personlig assistans och äldre med hemtjänst.

Vilket stöd får dessa personer i den här situationen? Vem tar ansvaret för att det stöd som behövs når fram?

Hur mycket vet socialnämnden om personer i behov av samhällets stöd, som bor i privata lägenheter eller hus och som kanske också valt privat hemtjänst eller privat assistansanordnare? Vem ansvarar för att ge livsnödvändig assistans i en krissituation? Hur ser privata assistansanordnares krisberedskap ut? Har anordnaren ansvar för att ge assistans även i en krissituation, eller upphör den privata anordnarens ansvar då?

Alla kan kanske inte själv följa informationen i media vid en krissituation och fatta beslut om sin egen person. Man kan kanske inte ta sig ut ur sin lägenhet om inte hissarna fungerar. Färdtjänstens trappklättrare fungerar inte för större elrullstolar. Vem ansvarar då för att personen ska komma ut ur sin lägenhet? Personen kan kanske inte heller åka i en vanlig buss eller bil vid eventuell evakuering.

Socialnämnden i varje kommun är ansvarig för all LSS-verksamhet vid en kris. Hur fungerar det i Nynäshamn? Vilken utbildning får orutinerade, och kanske outbildade, sommarvikarier om hur de ska hantera en eventuell kris?

Vad händer vid ett elavbrott en längre period på ett gruppboende? Hur ska maten lagas? Hur ska man hålla värmen? Hur hanteras brist på vatten, brist på kontanter, på mediciner och på inkontinenshjälpmedel?

Finns det planer för hur personalen ska agera i evakueringssituationer? Finns det rutiner för hur personer med autism, som ofta blir mer oroliga i röriga situationer, ska informeras så att de kan förstå vad som händer?

I händelse av långvariga elavbrott, hur kommer livsnödvändiga hjälpmedel att fungera? Många hjälpmedel har inte tillräcklig batteribackup.

Vad händer om personal som behövs för att ge stöd enligt LSS eller socialtjänstlagen inte kan ta sig till jobbet på grund av att de allmänna kommunikationsmedlen inte längre fungerar? Finns det då beredskap att rycka in och ge det livsuppehållande stöd som vissa personer kommer att behöva?

Personer som behöver samhällets stöd för att klara vardagen har lika stor rätt till en fungerande krisberedskap som alla andra medborgare, och vi har alla har ett gemensamt ansvar att se till att de får detta skydd.

Vi ser fram mot att ansvariga politiker berättar hur det ligger till med dessa frågor. Det är viktigt och bråttom. Krisen kan komma när som helst och då måste vi vara förberedda.

Roland Junerud (S), gruppledare i socialnämnden

Henrik Persson (S), ordförande Socialdemokrater för Tro och Solidaritet Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel