Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Skärgårdstrafiken skapar förutsättningar för en levande skärgård året om"

Gustav Hemming (C) och Michaela Haga (C) skriver i ett debattsvar om Region Stockholms upphandling av skärgårdstrafiken.

Svar på debattartikeln "Skärgårdsbornas biljettavgifter ska gå till bättre trafik – inte dåliga upphandlingar".

Socialdemokraterna lyfter ett viktigt ämne i sin artikel och det är därför tråkigt att man inte håller sig till sanningen och mörkar sin egen delaktighet.

Av artikeln kan man få intrycket av en härva av felaktigheter i sjötrafiken under lång tid. Men sanningen är att allt går tillbaka till felaktigt formulerade krav i ett upphandlingsunderlag på 1 100 sidor, som en enig trafiknämnd - även Socialdemokraterna - stod bakom när det beslutades om i trafiknämnden. Vi vill inte förringa felet, men vi vill fästa uppmärksamheten på att felet alltså skedde vid ett tillfälle och inte kunde upptäckas av någon politiker eller något parti.

Precis som alla andra ska Region Stockholm göra rätt för sig när man gjort fel och kompensera när tredje part farit illa. Vilket vi nu genom denna förlikning gjort. Något som vi tycker är rätt och riktigt.

Vi har också haft som vår viktigaste prioritet att se till att skärgårdstrafiken skulle fungera och utvecklas under hela perioden som denna process pågått. Vi har kunnat utveckla skärgårdstrafiken med bland annat nord-sydlinjen och utbyggd trafik till skärgårdens kärnöar. Boende och företagare har inte drabbats.

Och nu finns det avtal på alla trafikområden och vi har nu förhoppningsvis många lugna år att se fram emot. Flera av de nuvarande avtalen har överprövats och regionen har vunnit samtliga fall, vilket visar att trafikförvaltningen gjort stora ansträngningar att bli en bättre upphandlare.

Vi ser också positivt på att vi gått från en skärgårdstrafik med ett lapptäcke av dussintals avtal, med väldigt olika villkor för aktörerna och svårigheter att utveckla trafikutbudet strategiskt och sammanhållet, nu ersatts av tydliga och enhetliga avtal med en synkroniserad upphandlingsperiod.

Det kommer att leda till bättre och robustare trafik för resenärerna, skärgårdsnäringarna, deltidsboende och besökare. Det skapar förutsättningar för en levande skärgård året om.

Gustav Hemming (C), skärgårdsregionråd

Michaela Haga (C), ordförande sjötrafikutskottet Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel