Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Skolan står inför flera utmaningar – men resultaten är på väg upp"

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Svinhufvud (M) skriver i en debattartikel om vad som görs för att hantera utmaningarna med skolan i Nynäshamn.

Sten Ask och Tommy Söderblom skriver då och då insändare i Nynäshamnsposten. Varför de inte signerar med partibeteckningen (S) kan man undra, då de knappast är okända som dels en före detta ambassadör i bland annat Karibien, respektive före detta kommunalråd här i Nynäshamn.

I deras senaste alster så går de till hård attack på skolan i Nynäshamn. Vilket även Linda Walkeby (S) gjort vid ett par tillfällen nyligen. Skolan, som deras eget parti som bekant haft ansvaret för fram tills för ett år sedan, och där en hel del av förutsättningarna styrs av nationell politik. Jag betvivlar inte socialdemokraternas engagemang och vilja att vi ska ha en så bra skola som möjligt.

Men mäts en framgångsrik skola enbart med hjälp av Lärarförbundets ranking? Där har Nynäshamn konstant varit i bottenskiktet. Senast gjorde man dessutom om sina kriterier, tog bort vissa och viktade andra tyngre. Det gjorde generellt att Stockholms läns kommuner föll kraftigt – även Nynäshamn - och det går givetvis att diskutera kvaliteten på alla rankingar som ju är partsinlagor.

Det är givetvis inte bra att vi är på plats 286 av 290 kommuner i rankingen, och det finns vissa av kategorierna som vi verkligen behöver förbättra. Inte minst lärarbehörigheten, där det nyligen startades ett samarbete med Stockholms universitet för att hjälpa personal att nå sin behörighet. Det ger dock inte omedelbar effekt, men långsiktigt är det viktigt.

Lärarnas Riksförbund gjorde senast en ranking 2019, där de väljer ut andra indikatorer. Där placerar sig Nynäshamn på plats 192 av 290 kommuner. När det gäller löner så är vi på plats 27 av 290, vilket ger plats 10 av 26 i Stockholms län. Lärare förtjänar bra lön, för de gör ett oerhört viktigt jobb, och det är bra att lärarlönerna i landet överlag har höjts rejält de senaste åren. Det pratas dock nu om lärarflykt, av både ovan nämnda socialdemokrater, och även av facken, men vi ser faktiskt ingen sådan flykt i verkligheten. Lönen är nämligen inte allt, och om man ska ha dessa rankingar som grund för utveckling så pekar de snarare på att vi behöver jobba hårdare med andra variabler.

Skolresultaten är även på väg upp, och våren 2019 var kommunens elever över riksgenomsnittet när det gäller gymnasiebehörighet till minst yrkesprogram. Det finns mycket som pekar på att resultaten blir ännu bättre till våren 2020. Det saknas absolut inte problem i skolan, men elever och personal gör ett fantastiskt jobb, och förtjänar både stöd och positiv uppmuntran. Konstanta påhopp och negativitet gynnar ingen.

”Den gemensamma välfärden måste ständigt och jämt vårdas för att inte urholkas och till slut helt trasas sönder” skriver Ask och Söderblom. Det låter slagkraftigt, och jag betvivlar som sagt inte herrarnas goda intentioner. Men långvarigt bristande underhåll och obefintlig planering av lokalerna i vår kommun har stor bidragande orsak till att kommunen står inför dessa besparingar, och de senaste åren har vi sett ett antal evakueringar, och rapporter om hälsoproblem hos barn och personal. För att komma till bukt med dessa problem, som det socialdemokratiska maskineriet puttat framför sig i alla dessa år, så behöver vi ställa om.

Man har alltför länge just ”urholkat” kommunens tillgångar och ”trasat sönder” vår långsiktiga ekonomiska hållbarhet. Hyrda dyra paviljonger ska nu fasas ut, och dåliga lokaler ska renoveras eller ersättas. Redan 2019 så investerades betydligt mer i kommunens skollokaler än tidigare år. Vi jobbar även med flera nödvändiga reformer av ekonomi och investeringsprocesser, och när de väl är igång i full kraft så kommer vi att kunna öka takten ytterligare. Vi har även initierat ett arbete i BUN där samtliga partier deltar i en dialog med syfte att skapa så mycket samsyn som möjligt kring utvecklingen av kommunens skolor. Här krävs nämligen pragmatism och långsiktighet med kommunens bästa i fokus.

BUN får lika mycket pengar i nämndbidrag 2020 som 2019, vilket i praktiken innebär besparingar för att bland annat ha råd med löneökningar. Men det är viktigt att eftersträva en långsiktig ekonomisk hållbarhet – och då behöver vi se över alla delar av verksamheten och prioritera noga. Investeringar i skollokaler är också satsningar på skolan, och lägger grunden för att vi ska undvika hälsoproblemen som den bristande lokalplaneringen fört med sig.

Socialdemokrater må förfasas över skolans tillstånd – men alla vet historiken. Det blir ju märkligt när de som nyss styrde kommunen nu förfasas över ”förfallet”. Kommunen hade behövt en mer pragmatisk ansats, istället för att försöka jaga billiga poäng. Att politiker skriker i panik längs gatorna är inte det som kommer att ta oss framåt.

Marcus Svinhufvud (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel