Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Snabb tillväxt i Nynäshamns hamn

Sjöfarten i vår region har stor potential. I denna utveckling har Nynäshamn en avgörande roll, inte minst i den nuvarande hamnen där ett viktigt transportarbete av människor och gods sker dagligen. Stockholm Norvik Hamn som öppnar nästa år kommer att bli nästa steg i en utveckling för hållbara transporter. Ingen kommun i vår del av Sverige kommer att ha samma fullserviceerbjudande för sjöfart som Nynäshamn med alltifrån kryssnings- till containertrafik.

Tillväxten i Nynäshamn ligger helt i linje med den långsiktiga ambitionen från både EU och regering att stimulera fler att använda sjövägen för sina transporter. Det är dessutom ett kvitto på Mälardalsregionens attraktionskraft – som besöksmål och nav för Sveriges näringsliv. Mer konkret tror jag att hela Södertörn har stora möjligheter att genom hamnkapaciteten och sitt geografiska läge, utveckla starka och konkurrenskraftiga logistiklösningar, vilket ger effekter på företagsetableringar och sysselsättning.

Redan 2017 framgick att tillväxten i Nynäshamns hamn var stark, med högre gods- och passagerarmängder än de i tillstånd angivna, vilket resulterade i att Stockholms Hamnar startade en process med syfte att ändra tillståndet. Denna process pågår och samråd har genomförts med tillsynsmyndighet, Nynäshamns kommun och länsstyrelsen. När siffrorna för 2018 sammanställs är det tydligt att volymerna har ökat ännu mer.

För regionens utveckling är det av stor betydelse att hamnens verksamhet tillåts möta en ökad efterfrågan av sjötransporter. Regelverken som avgränsar våra förutsättningar behöver anpassas till en ny verklighet och uttalade politiska ambitioner.

Som vd för Stockholms Hamn är en av mina högst prioriterade uppgifter att skyndsamt få ett reviderat tillstånd på plats, så att verksamheten i Nynäshamn kan få fortsätta att utvecklas som ett av Sveriges viktigaste logistiknav.

Thomas Andersson, vd Stockholms Hamn AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel