Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Socialdemokraterna har kastat pengar i sjön under lång tid – nu krävs långsiktighet"

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Svinhufvud (M) skriver i ett debattsvar om kommunens dåliga ekonomi och och vad som göra för att förbättra skolornas resultat.

Det har gått ett drygt år sedan Nynäshamns kommun fick ett välbehövligt skifte av den politiska ledningen. I alltför många år har det socialdemokratiska styret prioriterat olika projekt och ideologiska nycker. Alltför sällan har det haft stöd i forskning och beprövad vetenskap.

När S nu kritiserar Alliansen för att vi inte kommer med dylika utspel, såsom skolfrukostar och arbetstidsförkortningsprojekt, så är det mycket observant av dem, men det är också högst medvetet från vår sida. Vi har nämligen inte råd att fortsätta kasta pengar i sjön på det sättet, och vi vill i högre grad utgå från professionen, som både har utbildning, erfarenhet och dessutom den dagliga närheten till verksamheterna. Politiken ska undvika att påtvinga verksamheterna kostsamma oönskade projekt.

Det är påtagligt hur S attityd till professionen har mer att önska när det kommer till respekt och konstruktivitet. Det är naturligt att man i opposition vill markera att man står för ett alternativ, men kommunen måste ändå styras, och som kommunpolitiker behöver man ibland lägga partiboken på hyllan och söka pragmatiska lösningar.

Nu ser vi snarare att förvaltningen jobbar fram nödvändiga förslag som försenas med återremisser, och kritiseras våldsamt. För kommunens bästa behöver man samarbeta oavsett partifärg, och inte till varje pris söka bromsa utvecklingen. Varje återremiss bromsar ju nämligen inte bara den frågan, utan försenar ju även andra frågor som tvingas vänta. Nyligen yrkade S till och med på avslag för internbudget och internkontrollplan i flera nämnder. Utan att presentera ett eget förslag. Protesten var viktigare än att internbudgeten fördelas. Motsträvigheten var viktigare än att över huvud taget ha en internkontrollplan.

Skiftet har uppenbarligen tagit hårt hos Socialdemokraterna i Nynäshamn, som nu kämpar hårt med att hitta sin identitet. De många avhoppen från partiet ter sig som ganska naturliga, i ljuset av de frekventa märkliga utspel från lokalföreningens toppar som avlöser varandra.

Den enda motionen som S mäktat med under detta första år var en direkt kopia av en debattartikel om campus – som skrevs av representanter från Liberalerna(!). Man tog helt enkelt artikeln och skickade in som en motion. Det skedde dessutom samma dag som artikeln publicerades, så man kan ju undra om motionen hann behandlas enligt demokratisk ordning inom partiet? Det korta förloppet antyder att det snarare skedde i affekt. Huruvida den upplevda förmågan att styra en kommun skulle stärkas av denna typ av agerande får förstås väljarna avgöra när det är dags för det.

Socialdemokraterna har nu i ett par artiklar riktat kritik åt Alliansens budget. Men kritiken av budgeten väcker faktiskt en del frågor. S budget innehöll nämligen exakt lika mycket pengar som Alliansbudgeten. Den hade också inneburit nedskärningar, effektiviseringar, eller besparingar. Vilket ord man än vill välja. Dock hade den inte med ett öre i överskott – tvärtemot SKR:s rekommendationer, och rent krasst tvärtemot god ekonomisk hushållning.

Eftersom kommunen står inför stora investeringar de närmaste åren i inte minst skolfastigheter så är det ett rent ansvarslöst arbetssätt att helt stryka kommunens förmåga till självfinansiering. S har även förlitat sig på försäljning av tillgångar för att finansiera den dagliga driften av kommunen. Det är lite som att sälja fönstren i huset för att betala elräkningen. Och sen undra varför det ändå är kallt, och varför räkningen blir dyrare och dyrare.

Besparingar är inte roligt, och det hade givetvis varit trevligt om kommunens ekonomi var starkare. Det behövs dock ett långsiktigt ansvarsfullt hanterande av kommunens ekonomi för att ändra detta. Att konstant skjuta upp underhåll av fastigheter, att sälja tillgångar för att finansiera driften, och att inte ifrågasätta utgifter är bara att knuffa problemen framför sig. Att dessutom gömma problemen under mattan gör inte att det blir lättare när de väl kommer fram. Det har vi påpekat länge i opposition, och det är mycket av detta som vi nu behöver hantera.

Alliansen tog inte över ett självspelande piano. Det förstår nog de flesta. Vi löser inte heller samtliga problem i en handvändning. Men vi reder nu ut ekonomin och jobbar hårt med att jobba fram nya processer för ekonomi och investeringar, samt att komma ur dåliga avtal och stoppa det ekonomiska blödandet. Vi är också glada över samarbetet med våra förvaltningar där vi är trygga med att alla gör sitt yttersta för att stärka Nynäshamns kommun, och utifrån de förutsättningar som finns ge bästa möjliga service till kommunens invånare. Vi behöver alla jobba tillsammans genom dessa tuffa tider, och det är just genom samarbete, tillit och positiv framtidstro som vi kommer stärkta ur detta.

Marcus Svinhufvud (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel