Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Sök mer samförstånd i lokalpolitiken"

Bernt Wåhleman (L) skriver i en debattartikel att han tycker att såväl de borgerliga partierna som Socialdemokraterna i Nynäshamn oftare borde söka samförstånd och kompromisser i stället för konflikt.

Till god kommunal demokrati hör att hitta vägar till samförstånd och kompromisser.

Under omkring 50 år har jag varit politisk engagerad framförallt i kommunalpolitiken. I huvudsak har det varit i Botkyrka kommun. Där har jag med undantag av en mandatperiod varit fritidspolitiker med förtroendeuppdrag framförallt inom den så kallade mjuka delen av de kommunala verksamheterna.

Mina erfarenheter från de 40 åren i Botkyrka handlar om två mandatperioder då Socialdemokraterna var i opposition, samt ett stort antal mandatperioder där Socialdemokraterna regerade ensamma eller tillsammans med Vänsterpartiet.

Oberoende av vilken majoritet som regerade har jag med mig en erfarenhet av ett positivt samarbetsklimat, där man lyssnade till varandra och sökte breda lösningar på viktiga samhällsproblem. Inte minst minns jag tiden då jag mellan 1991-1994 var ordförande i socialnämnden hur den socialdemokratiske gruppledaren, en av Botkyrkas ”tunga” politiker, tidigare ordförande i kommunfullmäktige, på ett konstruktivt sätt medverkade till en rad svåra beslut då ädelreformen skulle genomföras.

När jag idag visserligen på avstånd och framförallt genom insändare och artiklar i Nynäshamns Posten följer Nynäshamnspolitiken saknar jag denna förmåga och vilja till konstruktiv samverkan och kompromisser. Möjligen kan det förklaras av att det är första gången på 100 år som Socialdemokraterna är i opposition och inte själva har regeringsmakten i Nynäshamn.

Men samtidigt visar agerandet enligt min mening på en bristande förståelse för hur en god och konstruktiv kommunal demokrati skall bedrivas. Jag får ett intryck av att en avgörande målsättning för Socialdemokraterna för närvarande är att sätta så många käppar i hjulet för Alliansen som möjligt, gärna i samverkan med Sorundanet. Detta i stället för att försöka hitta konstruktiva kompromisser som bättre skulle tjäna Nynäshamns invånare.

Självklart skall man driva opposition, men jag saknar en del av det positiva samarbetsklimat som jag upplevde i Botkyrka.

Låt mig till sist få uttrycka en önskan, och då vänder jag mig både till oppositionen och till Alliansen. Sök i större utsträckning än vad jag hitintills sett under denna mandatperiod, hitta vägar till kompromisser och förslag som på bästa sätt tjänar Nynäshamns invånare.

Bernt Wåhleman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel