Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Staten gör sjujäkla satsning på äldreomsorgen – nu är det dags att rädda den kommunala hemtjänsten"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) och riksdagsledamoten Åsa Westlund (S) skriver i en debattartikel om statliga välfärdssatsningar och om behovet av en kommunalt driven hemtjänst i Nynäshamn.

Regeringen föreslår den största satsningen på äldreomsorgen någonsin i sin höstbudget. För Nynäshamn innebär det 36 miljoner extra. Nu är det dags att kommunen fortsätter i samma anda och täcker upp för resursbristerna inom vården.

Med regeringens beslut har vi en historisk möjlighet att skapa jobb och samtidigt åtgärda våra samhällsproblem. Vi kan bygga vårt samhälle starkare än det var innan krisen med en ”sjujäkla satsning på välfärden” som Stefan Löfven uttryckte det.

Coronapandemin har blottat brister som har funnits i äldreomsorgen under flera decennier och synliggjort behovet av förändring. Ett av de grundläggande problemen inom äldreomsorgen är otrygga anställningar och låga löner. Personalen har låg status och tuffa arbetsförhållanden, vilket avspeglar sig i antalet sjukskrivningar som är fler än för många andra yrken.

Tanken är skrämmande; att de som har det sämst ställt ska ta hand om samhällets mest sköra. Socialdemokraterna i Nynäshamn presenterar därför en budget i regeringens anda med ökade resurser till omsorgen. Vi vill satsa på att bevara rätten till heltid, göra personalförstärkningar och ha kvar kommunal hemtjänst som i nuläget riskerar nedstängning på de högerkonservativa partiernas initiativ. Socialdemokraterna är beredda att betala vad en bra vård kostar.

En utmaning har varit att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens inom äldreomsorgen. Sambandet är att utbildade personer väljer arbetsplatser med bättre arbetsvillkor. Konsekvensen har blivit bland annat att de äldre besöks av olika personer varje dag, någonting som skapar både otrygghet och i värsta fall bidrar till smittspridning.

Vi vill prioritera kvalité. Vi vill prioritera personalens välmående. Vi lyssnar till de hundratals medborgare som höjer sina röster och säger att de vill ha kvar rätten att välja kommunal hemtjänst.

Regeringen har satsat på vården. Tillskottet innebär att Nynäshamn får cirka 17 miljoner extra till äldreomsorgen permanent varje år, och 19 miljoner extra i generella statsbidrag under två år. Det räcker gott och väl för att vi ska täcka underskottet inom hemtjänsten i egen regi.

Framöver krävs det att vi omvärderar hur resurserna fördelas i kommunen. Äldreomsorgen ska inte hamna bakom kulissen när coronapandemin till slut är över.

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Åsa Westlund (S), riksdagsledamot och ordförande för Stockholmsregionens partidistrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel