Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Stockholmsregionen håller på att skapa en sjukvård för friska"

Janice Boije (S) skriver i en debattartikel om bristen på gynekologisk vård i Nynäshamn.

Tisdagen den 10 december behandlade Region Stockholm en motion om tillgången till gynekologisk vård i Stockholms län. Socialdemokraterna hade lagt en motion där man ville att Region Stockholm ska ta ansvar för att säkerställa att det finns tillgång till gyn även i de delar av länet där privata aktörer inte väljer att etablera sig.

Vår Liselott Vahermägi, regionrådet i opposition Talla Alkurdi och Meeri Warbergs från Haninge tog debatten om den bristande tillgången av en gynmottagning i länets sydöstra del. Motionen avslogs dock av den blågröna alliansen och SD. Det är konstigt att inga män stöttade motionen oavsett vilket parti man tillhör. Alla män borde vara angelägna om att ha en frisk kvinna vid sin sida.

Det blir svårt att hitta den tid som behövs för att uppsöka en gynmottagning i Stockholm. Ska kvinnor i Nynäshamn tvingas ta semester? Ännu värre är det för de kvinnor som har problem att röra sig, de med sämre rörlighet och som inte har färdtjänst. Vi kräver likaberättigad vård, tack!

Undrar ju också över var våra politiska ledare i Nynäshamn håller till i denna debatt? Som jag förstått det så deltog inte Antonella Pirrone (KD), nämndordförande i socialnämnden. Inte heller kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) eller fullmäktiges ordförande Nicholas Nikander (L). Tar inte ni strid för kvinnorna i Nynäshamn? Alla ska ha möjlighet till likvärdig vård, ett jämlikt tänkande. Här borde alla politiker från Nynäshamn göra gemensam sak!

I regionen år 2018 och 2019 tog man fram något som man kallar primärvårdsstrategi där man tydligt skriver att en stark primärvård kommer att kräva stärkta resurser. Både Göran Stiernstedts och Anna Nergårdhs utredningar och omfattande forskning visar att en stark primärvård som bygger på kontinuitet och personliga relationer är kostnadseffektiv, minskar sjukdom och död. Här är gynmottagningar nära kunden viktig!

Var har man då lagt pengarna? Det visar sig att man satsar på nätdoktorer och vad kan man få ut av en sådan. Inte mycket, det vill säga inget, för multisjuka eller gynfrågor. Nätdoktorer är till för friska och några personliga relationer eller kontinuitet existerar inte. Man lägger 22,2 procent på riksavtal/utomlänsavtal, läs nätdoktorer! Vården ska finnas där den behövs och den behövs i Nynäshamns kommun också!

Janice Boije (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel