Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Stoppa totalprivatisering av hemtjänsten"

Socialdemokraterna i Nynäshamn riktar i en debattartikel kritik mot förslaget att privatisera den kommunala hemtjänsten.

Närmare 80 personer riskerar att förlora sina jobb. Hela 240 brukare kan bli av med sin vård i hemmet. Konsekvenserna är många om den kommunala hemtjänsten privatiseras enligt Alliansens förslag.

Sverige befinner sig fortfarande i en kris där covid-19 utgör ett hot mot folkhälsan. Kommunens personal sliter hårt tillsammans med den privata sektorn för att hantera effekterna av pandemin. Samtidigt under sommaren har utredare, på de borgerligas initiativ, undersökt hur en total nedläggning av kommunens hemtjänst bäst kan genomföras.

I ett läge där hemtjänsten redan är pressad innebär stora besparingar inom äldreomsorgen mer oro för anställda och klienter. I måndags kallades hemtjänstens kommunala arbetare till ett möte där olika alternativ till uppsägning presenterades.

Detta är ovärdig personalbehandling. Socialdemokraterna vill istället fokusera på att stötta våra arbetare, anställa fler inom vården och släcka de mer eller mindre akuta behov som finns.

Den kommunala hemtjänsten är populär. Kvalitén avspeglar sig på marknaden där den utgör 43 procent och är den största arbetsgivaren. Brukare som använder den kommunala vården bör ha rätt till valfrihet. De ska inkluderas och kunna påverka vilket stöd de får, inte tvingas välja mellan privata aktörer när deras trygghet försvinner.

Den kommunala hemtjänsten är dessutom kostnadseffektiv och betydligt billigare än rikssnittet, vilket utredningen också visar. Å andra sidan omsätter den mer pengar än den privata sektorn. Men det väsentliga är varför. I Nynäshamns kommun har man till exempel rätt till tillsvidareanställning på heltid om man har utbildning inom vård- och omsorgsprogrammet. Heltid är dyrare än deltid men kvalité och schysta arbetsvillkor är något som Socialdemokraterna prioriterar.

Sjukskrivningarna är en annan orsak. De har varit relativt många inom den kommunala hemtjänsten, som också har haft fler komplicerade fall där notan inte avspeglar insatsen. Den rimliga åtgärden är att se över vad hemtjänsten behöver, inte eliminera den som ett besparingsförsök. Budgeten ska spegla äldreomsorgens behov, inte pressa vårdare att gå på knäna.

Vården tillsammans med skolan är samhällets fundament. Vi har redan väntat för länge på en positiv förändring. Vi måste vara beredda att betala vad en bra vård och omsorg kostar.

Socialdemokraterna är beredda att betala ett högre pris för vårt gemensamma bästa.

Roland Junerud, gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden

Christer Dahl, ordförande i Arbetarekommunen

Annica Nero, facklig ledare i Arbetarekommunen

Patrik Isestad, kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel