Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Stora utmaningar väntar Nynäshamn under 2020"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) skriver i en debattartikel att han anser att Nynäshamns kommun står inför många utmaningar under 2020.

Ett fantastiskt spännande och arbetsamt år går mot sitt slut och ett härligt nyårsfirande står framför oss. Detta nyårsfirande blir lite speciellt då vi går mot ett nytt årtionde.

Vid en summering av året som gått vill jag passa på att tacka alla fantastiska medarbetare i Nynäshamns kommun. Tack alla ni som varje dag står upp för välfärden i skolan, vården och omsorgen samt alla ni som arbetar med att få vår kommun att utvecklas. Jag vet att ni alla kämpar hårt och sätter oss invånare främst trots att ni inte får de resurser ni behöver för välfärden.

Den budget som röstades igenom i fullmäktige är inte tillräcklig för att klara välfärden och kraftiga besparingar väntar under det nya årtiondet. Socialdemokraterna presenterade en annan lösning där välfärden prioriterades, där skolan, vården och omsorgen var ledord.

Vi har stora utmaningar under kommande året med att försvara välfärden. Effektiviseringar föreslås av det borgerliga styret samtidigt som tidigare rapporter påvisar att Nynäshamns kommun är en av de mest effektiva kommunerna i regionen. Vi har låga kostnader och duktig personal.

Det nya året kunde börja på ett mer positivt sätt men år 2020 kommer kantas av kraftiga besparingar av skolan, vården och omsorgen. Besparingar som kommer beröra oss alla är miljonbesparingarna i skolan där besparingar omräknat till personal motsvarar 50 lärare. Vi måste satsa på våra barn och unga och det kräver investeringar i skolan.

I äldreomsorgen kommer besparingarna innebära vakanshållning av tjänster, lägre bemanning och schemaläggning vilket innebär att våra äldre hamnar i en mycket utsatt situation tillsammans med våra medarbetare. Våra äldre i kommunen behöver den omsorg de förtjänar efter ett långt arbetsliv och inte besparingar. Den senaste besparingen på äldre med indragen lunchservering på Västra Balder kommer att få fler äldre som sitter hemma och äter sin lunch i ensamhet istället för i gemenskap vilket är väldigt beklagligt.

För att välfärden ska fungera behöver vi också satsa på våra medarbetare i kommunen. Vi behöver minska antalet sjukskrivna bland våra medarbetare, flest sjuka medarbetare finns inom äldreomsorgen och förskolan. I Nynäshamns kommun handlar det om undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare och personliga assistenter. Näst efter äldreomsorgen är förskolan den sektor som är allra hårdast drabbad. Besparingarna som uppgår till närmare 45 miljoner kronor i kommunen slår mycket hårt mot välfärden, framförallt mot de kvinnodominerade yrkena. Besparingar inom dessa yrkesgrupper kommer inte få personalen att må bättre och sköta sitt jobb mer effektivt utan det kommer att visa motsatt resultat.

Det behövs ett nytt ledarskap i Nynäshamns kommun för att rädda välfärden.

Det nya årtiondet innebär även vissa ljuspunkter och då tänker jag främst på hamnen Stockholm-Norvik som öppnar den 2 maj då de första fartygen anländer. Stockholms Hamnar öppnar en helt ny roro- och containerhamn på bästa tänkbara läge i Östersjön. Hamnen har en kort insegling och effektiva transportanslutningar som ger direkt tillgång till en av Europas snabbaste växande regioner.

Men för att möta hamnens utveckling och att våra företagare i kommunen ska kunna använda den nya internationella hamnen som en hävstång behövs en strategi och tydlig målsättning beträffande utveckling av verksamhetsmark, bostadsbyggande samt byggande av nya skolor, förskolor och vård- och omsorgsboenden. Socialdemokraterna ser fram emot det arbetet som redan påbörjats under året gemensamt med folkrörelsen i Ösmo. Föreningslivet samlades under parollen ”Framtid Ösmo” och fick hjälp av den kände arkitekten Kjell Forshed att illustrera en trädgårdsstad med skolor, förskolor, bostäder och verksamhetsmark.

Samarbetet med folkrörelsen visar att det finns mycket kunskap när politiken och föreningar samverkar för framtidens viktiga frågor. Under kommande året kommer ”Framtid Ösmo” presentera sina förslag om hur man utvecklar ett hållbart och småskaligt samhälle för alla. Det är viktigt att boende och föreningar får vara med och påverka hur samhället ska växa fram.

Efter årsskiftet höjs pensionerna och det innebär att miljontals svenska pensionärer får mer i plånboken. År 2020 höjs inkomstpensionen med 2,1 procent något som i praktiken kommer innebära några extra hundralappar i månaden för de flesta pensionärer. Reformen är en socialdemokratisk välfärdsreform som är välbehövlig till alla som slitit ett långt liv.

Slutligen får vi hoppas att det kommer några snöflingor som kan lysa upp vår vackra kommun som har allt, landsbygd, småstadslivet och havet in på knuten.

Med detta önskar jag er ett gott nytt år!

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel