Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Strandvägens nya parkering är ren brutalism"

Peter Nylander riktar i en insändare kritik mot den nya parkeringsplatsen på Strandvägen.

Det var en sorglig upplevelse att se den nya parkeringsplatsen vid Strandvägen. Just här fanns en vacker bäckravin med porlande vatten som alltid pockade på uppmärksamhet och som många barn särskilt uppskattade. Här fanns även gamla träd, blåbär- och lingonris. Ingen bebyggelse var synlig. Det var liksom bara naturen utan människopåverkan. 

Men nu. Den lilla bäcken, som vi kallade Gula floden på grund av dess färg och ibland stora flöde, löper i ett stort plaströr som spyr ut vatten som en avloppsledning några meter från vägen. Denna spygatt är det man ser av den tidigare porlande forsen. Den vackra bäckravinen är igenfylld och själva vattenflödet rinner nu i ett 30 meter långt rör diagonalt under parkeringens hårdgjorda yta. När blicken försöker hitta bäckravinen högre upp i backen ser jag hus som inte syntes förut och dessutom flera stora träd som fällts. Jag räknar. Åtta stora barrträd har fällts en bit ovanför själva parkeringsytan och bildar nu ett öppet sår i backen. Ett hygge. Inget annat.

Några av träden som fällts har lagts direkt på marken för att avgränsa parkeringsytan. Det ser hafsigt och tillfälligt ut. Snart ramlar barken av. För att fullända det fula står ett dass täckt med aluminiumplåt med lyftöglar i blickfånget alldeles invid vägen. 

Hela markytan som påverkats av bygget torde vara runt 1 000 kvadratmeter varav parkeringsytan är några hundra kvadratmeter mindre. Det är den största allmänna parkeringen, av ungefär 10 stycken, längs Strandvägen förutom den stora vid Lövhagen.

Hur kan man våldföra sig på Strandvägen på detta sätt? Om kommunen bestämmer sig för att en parkeringsplats är absolut nödvändig på denna känsliga plats varför inte anlita någon kompetent landskapsarkitekt som kan göra det hela med finess. Ingen normal sådan skulle eliminera en vacker bäckravin i detta väl synliga läge. 

En möjlighet för att få fler p-platser i området är att kommunen kanske kan hyra in sig hos NSS där det borde finns stora ytor tillgängliga för parkering sommartid.

I alla händelser. Gör om. Gör rätt. Återställ bäckravinen. 

Peter Nylander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel