Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Tack till alla ungdomar som arbetar under sommaren"

Mikael Persson (L), ordförande i den blivande näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, skriver om vikten av att ungdomar sommarjobbar.

Jag vill rikta ett stort tack till alla duktiga ungdomar som arbetar under sommaren – antingen i kommunens sommarjobbsprogram eller i ett privat företag. Förutom att ni gör en storartad insats som är viktig för kommunens invånare eller företagets kunder, så får ni viktiga erfarenheter som bygger på cv:t och därmed ökar möjligheterna att få jobb i framtiden. Jag har också noterat att många hejar och ger er uppmuntrande kommentarer på gator och torg och det med all rätt.

I kommunens sommarjobbsprogram arbetar totalt 287 ungdomar i 21 olika verksamheter under sommaren 2021. 177 av dessa finns i kommunens egna förvaltningar, där samhällsbyggnadsförvaltningen anställt hela 112 sommarjobbare som nu hjälper till att snygga upp på gator och sköta om grönytor.

Kommunens samarbetar också med 10 ideella organisationer som tar emot 70 sommarjobbare. Ytterligare 40 ungdomar får jobb i samarbetsprojektet Sommarfixarna som genomförs mellan kommunen och lokala fastighetsägare.

Alla 16-åringar som söker jobb i tid är garanterade en plats i kommunens sommarjobbsprogram. Äldre ungdomar får jobb i mån av plats. I år har 110 ungdomar som just fyllt 17 år också kunnat erbjudas plats. 14 har fått jobb efter särskild prövning exempelvis funktionsnedsättning eller av sociala skäl.

Kommunens program omfattar tre veckors arbete under sommaren för den som blir anställd. Men alla elever erbjuds också cv-skola där även de som söker privata jobb kan få stöd med ansökan. Det är viktigt att uppmuntra unga att vara proaktiva och ta spontana företagskontakter, många sommarjobb ligger inte ute hos arbetsförmedlingen.

Tack vare en stabil ekonomi kan kommunen i år storsatsa på en aktiv sommar för alla unga. Förutom sommarjobb så erbjuder vi sommarskola för dem som behöver läsa in vissa ämnen och kostnadsfria sommaraktiviteter i samverkan mellan Ung Fritid en rad föreningar.

Med det önskar jag ett aktivt men också avkopplande sommarlov!

Mikael Persson (L), ordförande i blivande näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel