Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Tänk om och gör rätt regeringen, i pandemitider behöver vi alla ta ansvar för varandra!”

Regeringens nu fattade beslut gör det svårt för Nynäshamns äldreomsorg att ge invånarna den goda och trygga service de är vana vid, skriver socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD).

För att socialtjänsten ska kunna säkerställa att människor med de största behoven får det stöd de behöver under den pågående epidemin föreslog Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att en särskild lag skulle införas. SKR skickade en hemställan till regeringen och väntade länge ett svar som skulle tillåta sommarkommuner att vid behov kunna prioritera sina egna kommuninvånare före tillfälliga besökare, när det gäller att tillhandahålla kommunal hemtjänst. Svar kom först i förra veckan, i ett sent och ovälkommet beslut. Regeringen har valt att inte lyssna, vare sig på Sveriges kommuner eller Riksdagens socialutskott när det gäller hemtjänstinsatser till sommargäster och beslutat att inte stödja kommunerna trots det besvärliga och extraordinära läget.

Nynäshamn var en av de sextiotal kommuner som tog tidig ställning om detta och efter samråd med socialnämndens 1:e och 2:e viceordförande, socialchef och kommunjurist, skrev jag under ett ordförandebeslut där jag informerade att vi inte kunde garantera hemtjänst till sommargäster.

Ordförandebeslutets grundtanke var att informera om det bekymmersamma läget och att uppmana sommargäster att lyssna till Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna hemma och inte lämna sin hemkommun eftersom vi har haft svårt att garantera fullgod hemtjänstservice till alla.

Regeringens nu fattade beslut gör det svårt för Nynäshamns äldreomsorg att ge våra invånare den goda och trygga service de är vana vid. Andra kommuner har nu valt att låta sina tillfälliga beslut om att neka hemtjänst till sommargästerna stå fast hela sommaren trots att de inte få stöd av regeringen,

Nynäshamns kommun vill självfallet inte strida mot lagen och kommer därför inte gå i dessa kommuners spår, men jag hade gärna sett möjligheten att i detta särskilda krisläge kunna prioritera vår personal och våra egna invånares bästa och säkerhet.

Min förhoppning är att sommargästerna förstår läget vi befinner oss i och väljer att inte lämna hemkommunerna, om de är i stort behov av hemtjänstinsatser. Det är allas ansvar att inte öka risken för smittspridning. Faran är inte över och risken för en andra våg är stor. Det är viktigt att inte släppa taget.

Med vädjan om att alla väljer ta ansvar för varandra, vill jag önska alla kommunens invånare och särskilt all personal inom social- och äldreomsorgen, en god och frisk sommar. Håll i, håll ut och håll avstånd. Men framförallt håll er friska!

Antonella Pirrone (KD) , kommunalråd och socialnämndens ordförande 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel