Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Tjafs om politiska spelteorier"

Kommunalråden Harry Bouveng (M), Daniel Adborn (L), Antonella Pirrone (KD), Maria Gard Günster (C) och Marcus Svinhufvud (M) skriver i en debattartikel att de anser att Socialdemokraterna borde "sluta tjafsa" om politiska spelteorier.

Efter en rad artiklar från oppositionen angående val till nämnder finns det ett tydligt behov av att förklara vår syn på det politiska läget.

Oppositionen anklagar oss för att vara odemokratiska. Kommunalrådet i opposition, Patrik Isestad, säger att vi “flyr från demokratin” genom att försöka maximera vårt inflytande i nämnder genom den demokratiska processen.

Det är en felaktig syn på̊ vad som faktiskt har hänt under valen till nämnderna. Vi lade fram ett förslag som skulle innebära att vi skulle ha fått en majoritet i nämnderna. När förslaget lades fram hade vi till och med underlag för majoritet i fullmäktige. Den nya vänsterkoalitionen bildades först efter att vi lagt fram förslaget.

Att lägga fram förslag och förlora är inte odemokratiskt, det är precis så demokrati fungerar. Och hade vi vunnit och fått en majoritet i nämnderna så hade det också̊ varit demokrati. Demokrati är inte alltid synonymt med att agera som Socialdemokraterna vill.

Lite gott har ändå kommit ur detta. Vi kan äntligen se att vänsteroppositionen har samlat sig. Valet 2022 blir således väldigt enkelt för Nynäshamnsborna, man har i praktiken två val: antingen röstar man på ett av de borgerliga partierna och får borgerlig politik eller så röstar man på vänsteroppositionen och får socialdemokratisk politik.

Sorundanet har visat sina väljare att de inte har några problem att ta sida med Socialdemokraterna. Något deras väljare, som blev lovade att de skulle arbeta mot socialdemokratin, inte för den, antagligen inte ser alltför vänligt på. Du kan alltså få vilken färg du vill på ditt oppositionsparti, så länge det är socialdemokratiskt rött.

Det är sant att alliansen tar stöd av två̊ politiker som lämnat Sorundanet, trots att vi principiellt inte är positiva till så kallade politiska vildar i allmänhet. Hur andra partiers interna stridigheter med sina ledamöter går är faktiskt deras egen sak, om en ledamot i fullmäktige kommer till oss och vill ge stöd till vår politik så är det inte vår roll att säga nej.

Socialdemokraterna säger att vi har “köpt” dessa politiker. Om de verkligen tror det så uppmanar vi dem att anmäla oss för mutbrott. Om så inte är fallet så uppmanar vi arbetarepartiet att hålla den sortens sandlåderetorik utanför vår kommunpolitik.

Är det inte dags för vänsteroppositionen att sluta ”tjafsa” om politiska spelteorier och i stället hjälpa oss att hitta goda lösningar för Nynäshamns framtid?

För Alliansen i Nynäshamn

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Daniel Adborn (L), kommunstyrelsens vice ordförande

Antonella Pirrone (KD), kommunalråd

Maria Gard Günster (C), kommunalråd

Marcus Svinhufvud (M), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel