Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Trafikverket måste lösa infrastrukturen till Norvik"

Bernt Wåhleman (L) skriver i en debattartikel om behovet av infrastruktur till hamnen i Norvik.

Sorundanet skryter återkommande i sina insändare (senast 15/12) avseende väg 225 till att de tillsammans med bland andra Miljöpartiet, till skillnad från övriga partier, röstade nej till Norviks hamn.

För egen del tycker jag inte att det är något att vara stolt över. Norviks hamn som en del i en viktig infrastruktursatsning är en tillgång för hela Storstockholm och Mellansverige. Inte minst är den en tillgång för Nynäshamns kommun. Infrastrukturetableringar har alltid varit positiva för tillväxt och utveckling i de städer och samhällen där en sådan etablering skett, förutom att den i detta fall också kan bidra till att minska skadliga utsläpp.

Det som är problemet är däremot att en statlig myndighet med uppgift att medverka till att nödvändiga följdinvesteringar i infrastruktur skall ske inte på något sätt engagerat sig i detta. Trafikverket har helt bortsett från att Norviks hamn tillsammans med den redan etablerade hamnen i Nynäshamn skapar en kraftigt ökad trafik av tunga lastbilar och därmed en helt oacceptabel påverkat på framförallt väg 225.

Framförallt är det enligt min mening regeringen som har det avgörande ansvaret för att en så viktig etablering av infrastruktur som Norviks hamn utgör får nödvändiga följdinvesteringar. Självklart skulle staten också ta sitt ansvar och medverka till att transporterna från hamnen kan ske på ett för miljön acceptabelt sätt. Här har dessutom både regering och riksdag helt svikit och inte tagit det ansvar som vore en självklarhet. Därför det yttersta ansvaret finns inte hos Trafikverket utan hos regeringen.

När SN anser att man till skillnad från övriga partier röstat rätt då man sa nej till Norvik, så vill jag påstå att man inte på något sätt såg till helheten och värnade om en positiv utveckling för Nynäshamn och de internationella transporter som vårt land inte kan avvara.

När vi nu har Norviks hamn är det knappast ett framåtsyftande agerande att ständigt återvända till att man sa nej till Norvik.

Tvärtom bör alla politiska partier i vår kommun tillsammans försöka påverka regering och riksdag liksom Trafikverket för att få till stånd nödvändiga förbättringar avseende väg 225. Det är också möjligt att Nynäshamns kommun för egen del bör erbjuda sig att medverka i en delfinansiering av en gång- och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro för att få till stånd en snabb lösning.

Bernt Wåhleman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel