Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Tragiskt resursslöseri att avvisa snart färdigutbildade undersköterskan Ali"

Lennart Thunqvist och Emma Solander i Miljöpartiet i Nynäshamn skriver i en debattartikel om orimligheten i att en snart färdigutbildad 21-årig undersköterska i riskerar att bli avvisad till Afghanistan.

Asylsökande Mohammad Ali 21 år kom till Nynäshamn 2016.

Det var i slutet av 2015 som Ali påbörjade sin vanskliga flykt från Afghanistan efter en släktkonflikt där han som 16-åring råkade ut för hot och terror. Efter långa vandringar, transporter på lastbilsflak och i gummibåtar genom Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland och upp genom Europa fick han asyl i Sverige och hamnade till slut i Nynäshamn.

I maj 2021 blir Ali klar med sin undersköterskeutbildning om allt går efter planerna. Han studerade både på SFI och SAS -grund med rekordfart och bestämde sig sedan för att påbörja utbildningen inom Vård och omsorg på Campus Nynäshamn.

"Jag har aldrig gått i skola i mitt hemland Afghanistan och fick därför till och med lära mig läsa på svenska", berättar Ali.

"Någon fritid hinner jag knappt med. Mina studier tar all min tid eftersom jag också satsar på att ta körkort. Teoriprovet gick bra, så nu laddar jag upp inför den praktiska uppkörningen", fortsätter Ali.

På Campus Nynäshamn utbildas bland annat ensamkommande ungdomar som kom som flyktingbarn 2015 i det svenska språket och bristyrken som till emepel undersköterska. Skattemedel ger dessa ungdomar en chans till en bra framtid och i maj 2021 har vi ytterligare en undersköterska på arbetsmarknaden i Nynäshamn.

"Nynäshamn är mycket fint och många trevliga människor har hjälpt mig med boende, studier och bilkörning. Nu vill jag verkligen få stanna här och få jobb inom sjuk- eller äldrevården. Jag har varit ute på praktik och trivdes mycket bra med att hjälpa de gamla. Tanken på att behöva återvända till det högst osäkra Afghanistan gör mig mycket orolig", berättar Ali.

Det är nu tyvärr orimliga krav som ställs på Ali och andra ungdomar i samma situation. Den nya gymnasielagen kräver att ungdomarna har ett fast jobb 6 månader efter fullföljd utbildning. Särskilt nu i coronatider är det många arbetslösa som konkurrerar om jobben och fasta tjänster lyser med sin frånvaro.

Att skicka tillbaka asylsökande till sina hemländer efter sina fullföljda studier är ett enormt resursslöseri och kan innebära personliga tragedier. Det är också en tragedi för Sverige om kvalificerad arbetskraft i bristyrken utvisas på grund av en tillfällig svacka i arbetsmarknaden. Alla prognoser visar att de kommer att behövas i framtiden.

Som arbetsgivare ger man oftast en 6 månaders tillfällig anställning innan det övergår till en fast anställning. Därför bör 6-månadersregeln omvärderas och fler anställningsformer godkännas för att få uppehållstillstånd.

Vi miljöpartister och medmänniskor hoppas att riksdagspartierna kan finna en väg för att personer som Ali får bli en del i vårt samhälle.

Lennart Thunqvist, vice ordförande för MP i Nynäshamn

Emma Solander, gruppledare för MP i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel