Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tufft för chefer inom Nynäshamns kommun

Fackförbundet Vision i Nynäshamns kommun ser att det mål- och budgetförslag som presenterats av de styrande partierna, som ska ligga till grund för kommunens ekonomi under åren 2020-2023 kommer att påverka våra medlemmar negativt och i förlängningen även samhället. En stor farhåga är att kunna behålla våra medarbetare när kommunen, som arbetsgivare, endast ”ger” ett löneutrymme på 1 procent!

Vi menar dessutom att effektiviseringar bland personalen kommer att leda till att våra medarbetare söker sig vidare till andra arbetsplatser. Arbetsbelastningen hos den enskilde medarbetaren är redan idag alldeles för stor och ansträngd. Vision har många medlemmar bland chefer, på alla nivåer, inom Nynäshamns kommuns verksamheter och hos många är personal- och arbetsgivaransvaret redan nu för stort. Flera chefer inom kommunen har att hantera personalgrupper som kan bestå av uppåt 60 personer. Vision vill se en mer jämlik fördelning av chefers ansvar och arbetsbörda. Ohälsotalen bland chefer tenderar att öka i större omfattning än vi kunnat föreställa oss. Att tänka i nya banor är en större effektivisering i sig än att bara minska löneutrymmet.

Vidare ställer vi oss frågande över förslaget att eventuellt lägga ut/sälja verksamhetsfastigheter till privata aktörer. Vi kommer inte bara att tappa medlemmar, våra medarbetare, utan även göra ett stort kompetensbortfall. Att vi i framtiden istället ska hyra våra gamla fastigheter och lokaler gör våra medlemmar både oroade och besvikna.

Att ha en samsyn på arbetsmiljön, kravställningar och förväntningar gällande både lönesättning och innehåll, bör för både politiken, arbetsledning, fackförbund och kollektiv vara en självklarhet, anser Vision. Hur ska vi kunna föreslå våra arbetsplatser och rekommendera densamma, utifrån epitetet ”En attraktiv arbetsgivare”, om det inte kan infrias?

Visions styrelse Nynäshamn genom Tommy Ahlberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel