Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Urholkar det borgerliga styret välfärden med vilje?"

Tony Nicander (V) och Carola Nygren (V) skriver i en debattartikel om besparingarna på kommunala verksamheter i Nynäshamns kommun.

Under januari månads sammanträden i både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, driver de borgerliga partierna igenom tunga besparingar på välfärden i Nynäshamn. Barn- och utbildningsnämnden har besparingskrav på 31 miljoner och socialnämnden 21 miljoner. Totalt cirka 52 miljoner.

Dessa besparingar kommer att drabba kommuninvånare hårt. Skola, förskola, fritidsverksamhet, hemtjänst, boendestöd, äldreomsorg och LSS-verksamhet är bland de verksamheter som kommer att drabbas mest.

Under budgetdebatt inför verksamhetsåret 2020 vägrade den borgerliga alliansen aktivt att lägga förslag på skattehöjning, detta till trots att man var medveten om att det skulle behövas mer pengar till välfärden under 2020. Vi som Vänsterpartiets representanter för båda de nämnderna med tunga besparingskrav, har börjat skönja ett mönster.

Det aktiva motståndet att genomdriva en skattehöjning fast behovet klart och tydligt finns där och samtidigt genomföra dessa tunga besparingar, gör att vi nu är av den uppfattningen att det borgerliga styret gör detta med flit för att urholka välfärden. Detta för att lättare sälja in privata alternativ när den kommunala välfärden havererar.

Den amerikanska vänsterteoretikern Noam Chomsky har sagt att den bästa tekniken för att urholka ett välfärdssystem är att “... minska resurserna, se till att saker inte fungerar, när människorna blir arga erbjuder man dem ett privat alternativ”.

Med det i åtanke blir det borgerliga styrets syfte helt uppenbart - att försämra välfärden så pass att vilket privat alternativ som helst blir en förbättring.

Varför tycker vi då som representanter för Vänsterpartiet i Nynäshamns kommun att det är vanskligt att sälja ut välfärden till privata entreprenörer? Det finns en mängd olika skäl. De främsta är kontroll och allmänt ägande. När det gäller kontrollen så kan en kommun aldrig få samma överblick och möjlighet till påverkan i en privat driven verksamhet, som i en egenägd och egenstyrd.

Som exempel på faror är att inte ens Statistiska centralbyrån hade rätt att få ut betygen på en friskola på grund av konkurrensskäl. Detta ur en dom från kammarrätten den 16 december 2019. Eftersom kommunen inte har eget ansvar för verksamheter som drivs i privat regi och måste istället förlita sig på enbart tillsynsmyndigheternas, (Inspektionen för vård och omsorg, Justitieombudsmannen och Skolinspektionen) så tar det väldigt lång tid att upptäcka och göra åtgärder mot en privat utförare inom vård, skola och omsorg, som grovt åsidosätter medborgarnas uppdrag. En fråga som också bör ställas är vem som bestämmer när allt det som har tillhört samhället har sålts ut - kommuninvånarna eller ägarna till de privata bolagen?

Vänsterpartiet i Nynäshamns kommun ville i sin budget öka kommunalskatten för att få möjlighet till satsningar istället för besparingar. En budget som den borgerliga alliansen självklart röstade ned, till fördel för sin egen. Klassisk nationalekonomi, med Keynes som huvudsakliga förespråkare, pekar tydligt ut behovet av satsningar för att ta sig ur kriser och besparingar, när samhället går för högtryck.

Det borgerliga styret försöker nu spara sig ur en kris, något som är dömt att misslyckas. Vi som vänsterpartister har i både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden uttryckt stor oro över vad denna katastrofala budget kommer att innebära för kommuninvånarna, och det har också uppmärksammats att internbudgetarna inte går ihop med de framtagna verksamhetsplanerna.

De kommuninvånare som har störst behov av samhällets resurser kommer också att bli mest drabbade av den borgerliga alliansens inskränkningar i välfärden. Detta kan i förlängningen leda till ökad ojämlikhet och utanförskap, vilket gör detta till en klassfråga av rang. De faktiska konsekvenser av borgarnas nedskärningar är försämrade verksamheter, minskad tillgänglighet, en stor oro bland kommunens arbetstagare och en ökad risk för att barn, gamla och människor i behov av stöd, faller ur systemet.

Igen, vi menar att den styrande alliansen gör detta med flit för att medvetet försvaga och förstöra de kommunala alternativen till välfärd, så att privata intressenter kan svepa in och uppfattas som “en räddare i nöden”. Vi som representanter för Vänsterpartiet i dessa två nämnder vill inte se besparingar utan satsningar på den kommunala välfärden, och en bibehållen välfärd i kommunal regi för alla kommunmedborgares bästa.

Tony Nicander, ordförande Vänsterpartiet Nynäshamn och ledamot i socialnämnden

Carola Nygren, ersättare i barn- och utbildningsnämnden för Vänsterpartiet i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel