Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Utan småföretagare stannar Nynäshamn"

Småföretagare gör en viktig insats för Nynäshamn och är nödvändiga för att kommunen ska kunna utvecklas, framhåller organisationen Företagarna i en debattartikel.

Anmäl text- och faktafel

Visste du att småföretagare står för den största andelen skatteintäkter i Nynäshamn och därmed spelar en viktig roll när det kommer till att bygga den generella välfärden i vår kommun?

Rapporten Välfärdsskaparna som Företagarnas riksorganisation lanserade tidigare i våras, visar att småföretagare och dess anställda står för

35 procent av de kommunala skatteintäkterna, vilket är den största andelen av skatteintäkterna i Nynäshamn. I reella siffror innebär detta 411 miljoner kronor som kommunen har till sitt förfogande för att bygga framtidens Nynäshamn.

En företagares vardag är ofta utmanande och god kontakt med lokala tjänstemän krävs. Det är därför viktigt att myndighetsutövningen är företagsanpassad. Kommunen bör konkretisera mål för att kunna vässa den kommunala servicen gentemot företag. Det är av yttersta vikt att nya regler ska anpassas efter de små företagen, inte tvärtom.

På samma tema är det viktigt att småföretagare känner sig trygga i den kommunikation de har med tjänstemän i kommunen. En företagare möter ofta diverse byråkratiska utmaningar i sin vardag. En väg in är enligt oss rätt väg att vandra. Konkret innebär det en lotsfunktion där samordning kring enskilda företagsärenden som kräver kontakt med flera olika myndigheter erbjuds.

Det absolut största tillväxthindret som företagare i såväl Nynäshamn som Sverige möter är dock kompetensbrist. Det är helt enkelt för svårt att hitta rätt kompetens när företagare väl vågar ta steget att anställa. Här spelar skolan en viktig roll, då det är viktigt att elever redan från en tidig ålder får kännedom om vilka möjligheter som finns i det lokala näringslivet genom exempelvis att koppla samman elever och småföretagare när det väl är dags för prao.

Ovanstående är bara ett axplock av några av de frågor Företagarna arbetar med dels på nationell nivå samt här i Nynäshamn. Vi är Sveriges största företagarförening och företräder ungefär 60 000 medlemmar. Men vi är också Sveriges närmsta företagarförening, med ungefär 250 lokalföreningar i landet, Nynäshamn inkluderat. Ett gott företagarklimat är nämligen inte något som enbart gynnar företagarna i kommunen, utan även Nynäshamn i stort.

Vi ser fram emot att även fortsättningsvis verka för att företagare i kommunen ska ha möjlighet att uppnå sin fulla potential. Härnäst kommer vi i Företagarna Nynäshamns styrelse att träffa kommunfullmäktige för att återigen upplysa om det faktum att Nynäshamn stannar utan ett välmående företagsklimat.

Företagarna Nynäshamns styrelse:

Christer Otterström, Hummeltorp Sverige AB

Linda Krumlinde, ftech AB

Maria Laaksonen Samuelsson, Water Processing Sweden AB

Agneta Christiansen, Företagssupporten Nynäshamn AB

Daniel Svensson, Telgra EL AB

Annika Dahlberg, Prospericon

Jonas Holm, SEB Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel