Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt V: Upphandlingen av personlig assistans en trist historia

Replik till Helena Göransson (L) gällande upphandling av personlig assistans. (den 9/4 2019).

Helena, du verkar vara förtjust över att det inte längre finns någon kommunal verksamhet inom personlig assistans. Du skriver också att det är synd att denna positiva nyhet inte uppmärksammas i media eller i sociala medier. För att stärka dina argument skriver du att alla brukare som har personlig assistans kommer att få samma hjälp som tidigare.

LSS är dock en rättighetslag så det vore ju märkligt annars. LSS intentioner handlar just om rätten att vara medborgare i en demokrati och kunna leva sitt liv oavsett funktionalitet.

Själva anser vi att det här är en trist historia som inte bara drabbar brukare, utan även anställda. Just arbetstagarna är något liberalerna aldrig har pratat om, men vi ska återkomma till dem senare.

Historien med denna upphandling börjar med att ekonomin inte går ihop för socialförvaltningen. Det är dyrt att driva personlig assistans, men det ska det också få vara. Helena Göransson försöker förstås skylla allt på förra regeringen men det är att göra det väldigt enkelt för sig. Den förra regeringen har förvisso en stor skuld till nedmonteringen i LSS-lagen. Den var dock en fortsättning på den linje som Alliansen hade börjat driva.

Haveriet med urholkningen startade redan år 2007, det vill säga då ditt parti satt vid makten. Då började försäkringskassan hävda att enbart integritetsnära delar av grundläggande behov gav rätt till assistansersättning. Försäkringskassan fick sedan stöd i Regeringsrätten 2009. Man kan därför inte skylla allt på S och MP. Det är rent utav ohederligt att göra så.

Likväl ledde Socialnämndens beslut i november till att brukarna inte längre fick möjlighet att välja assistans via kommunen. Nu skulle all assistans ut på marknaden. De enda som fick välja var de anställda. Välja om de ville följa med till sina brukare och samtidigt få sämre arbetsvillkor.

För de anställda urholkas tryggheten rejält. Det finns dels inget samverkansavtal hos Carelli och uppsägningstiden kommer kraftigt att försämras. Det blir också 40 timmars arbetsvecka oavsett vad. Arbetar man obekväma arbetstider inom kommunen får man 37:25/v och arbetar man natt är det 36:33 i veckan. Journätter räknas inte in och inte heller har Carelli samma resursbank när det gäller rehabilitering.

Vad tycker du, Helena, om detta? Att brukare inte vill lämna Nynäshamns kommun eller att anställda ska få betydligt sämre villkor - Är det goda nyheter för dig?

Genom assistansreformen på 90-talet har människor som tidigare var hänvisade till institutioner fått möjlighet att leva ett liv som andra; kunnat jobba, plugga, gå på krogen, ta politiska uppdrag, resa, och så vidare. Socialstyrelsen har visat att personlig assistans samtidigt är samhällsekonomiskt effektivt. Därför har införandet av LSS berikat vårt land såväl ekonomiskt som demokratiskt.

Vänsterpartiet menar att vi behöver gå tillbaka till grundintentionen i LSS istället för att främst vara upptagna av kostnadsutvecklingen.

Vänsterpartiet Nynäshamn genom

Bernt Månsson, vice gruppledare (f d vice ordförande i Socialnämnden)

Sophie Sandin, ersättare Socialnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel