Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Välfärden i Nynäshamn kommer att få problem"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) och flera andra socialdemokrater skriver i en debattartikel om behovet av resurser till de kommunala verksamheterna.

Alliansen i Nynäshamn skriver i en insändare den 14 januari, ”Vi rustar för framtiden”.

I insändaren skriver de att de eftersträvar ett bra debattklimat, samtidigt som de insinuerar och ger oss socialdemokrater skulden för mycket, bland annat dåligt fastighetsunderhåll. Visst, vi har haft KSO-posten under lång tid, men sedan vi för 18 år sedan inledde ett samarbete med Liberalerna, är det de som har haft ordförandeposten i MSN. Fastighetsunderhållet gick från SON och BUN till MSN 2007 till en fastighetsförvaltning i MSF för att få ordning på underhåll och underhållsplaner i kommunen.

Från 2013 har vi haft samma ordförande i MSN. Den nämnd som ansvarar för fastighetsunderhåll i dag är fortfarande MSN och med samma ordförande men med ett nytt borgerligt minoritetsstyre.

Med facit i hand är det för oss dags att göra en ”pudel”, där vi konstaterar att fastighetsunderhållet under vår tid har haft mycket att önska. Samtidigt borde vi ha haft bättre koll på Liberalernas sätt att leda den nämnd som ansvarar för fastighetsunderhållet. Med tanke på den kraftfulla kritik som revisorerna har riktat mot MSN, vore det klädsamt om Liberalerna också gör en ”pudel” och förklara hur kommunen kunde hamna i denna underhållskris.

Det är vanligt att när en ny ledning tillträder så lyfter man fram brister från den gamla ledningen, ofta tillsammans med budskapet om en ekonomisk kris. Detta för att sedan kunna genomföra åtgärder som man anser ideologiskt viktiga och angelägna. När de borgerliga partierna tagit över makten i såväl landet som i andra kommuner så har man med just dessa argument startat nedmonteringen av välfärden med en ekonomisk kris som argument.

Minoritetsstyret M, L, KD och C vill nu genomföra just sådana stora besparingar, med andra ord nedmonteringen av välfärden i Nynäshamn.

Under de senaste åren då vi socialdemokrater ledde kommunen sattes det årligen av mångmiljonbelopp i en resultatutjämningsreserv för att kunna användas i sämre tider. Dessa pengar samt de nya cirka 10 miljoner kronor som kommunen får från regeringens nyligen aviserade 5 miljarder, kan användas för att förhindra den nu startade nedmonteringen av välfärden om den politiska viljan finns.

Den underfinansierade budgeten som de borgerliga partierna röstade igenom behöver omdisponeras för att rädda välfärden. Tillsammans kan vi rädda välfärden med skola, vård och omsorg men det kräver att budgeten görs om. Det är inte rimliga besparingar som nu föreslås av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Den socialdemokratiska budgeten för Nynäshamns kommun innehöll de pengar och verktyg som behövdes för att inte nedmontera välfärden i kommunen.

Vård, skola och omsorg är välfärdens kärna. Idag slåss partierna om väljarnas ömsinta kärlek och förtroende om vem som är bäst på att försvara välfärden och somliga partier vill även utveckla välfärden. Inte ofta hörs längre ord om skattesänkningar för de redan välbeställda, inte längre hörs ropen från borgerliga partier om att införa ett ytterligare jobbskatteavdrag.

De senaste årens jobbskatteavdrag inklusive den så kallade servettskiss budgeten som M och KD med SD fick igenom i riksdagen har tagit 130 miljarder årligen från välfärden. Det innebär 130 miljarder mindre till vården, skolan och omsorgen ”Sent skall syndaren vakna” i dag låter det annorlunda, snacka om att vända kappan efter vinden.

I Nynäshamns kommun har vi sedan ett år tillbaka ett borgerligt minoritetsstyre som lagt en katastrofal budget som kommer att trasa sönder skolan, förskolan och äldreomsorgen i grunden.

Den moderatstyrda barn- och utbildningsnämnden ska inom kort fatta beslut om kraftiga besparingar på 31 miljoner kronor. Lärarförbundet, uttalade sig om de förödande konsekvenser besluten kommer få på barn och unga.

Yttrande från barn- och utbildningsförvaltningen är att ”tre enheter samt särskola har för stor organisation under 2020 och därmed för höga personalkostnader”. Detta innebär att M, KD, L och C i Nynäshamn kommer fatta beslut om uppsägningar av personal i skolan.

Den kristdemokratiskt styrda socialnämnden står inför liknande stålbad där välfärden ska minimeras under den lägsta nivån som är tillåtet och samtidigt höja alla avgifter för äldrevården. Redan har vi fått erfara att den borgerliga politiken skrotat lunchserveringen på kommunens trygghetsboende och samtidigt initierat utredning om att lägga ner och privatisera hemtjänsten. Uppsägning av personal och att inte återanställa på vakanta tjänster är inte att värna välfärden.

Att ta bort viktiga funktioner och personer som aktivitetskoordinator, lotsfunktion, Rosengårdens anhörigcentrum, personligt ombudsverksamhet, boendestöd och ta bort servicepartner, med mera. Man kallar detta för effektiviseringar.

Effektiviseringar är inget annat än besparingar och ska kallas för vad det är. Mindre pengar till våra barn och äldre innebär medarbetare som blir uppsagda samt att barn och äldre blir åsidosatta.

Detta är ett faktum som de kommunalanställdas fackliga organisationer varnat för. Personalen går på “knäna” med ständiga krav om att producera mer och mer på mindre tid.

Avslutningsvis. att Alliansen skriver ”Vi rustar för framtiden” blir svårt att förstå. De kraftiga besparingarna kommer att drabba verksamheterna och kan bli omöjligt att få tillbaka. Det är lätt att rasera men att bygga upp igen kommer att kosta både tid och pengar.

Socialdemokratiska kommunstyrelsegruppen

Patrik Isestad (S)

Janice Boje Junerud (S)

Inger Andersson (S)

Lars-Åke Lundin (S)

Göran Bergander (S)

Ola Hägg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel