Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Väljarna förtjänar bättre än tomma vårdlöften"

Landstingspolitikern Gabriel Kroon (SD) skriver i en debattartikel om primärvården i Nynäshamn och Haninge.

De styrande i den blågröna koalitionen tycks vara stolta till bristningsgränsen över ökade resurser till vårdcentralerna på södra Södertörn. Men vad räcker deras satsning till? En satsning som behöver lyckas om dagens vårdkris ska kunna bemästras.

Sjukvården ska flyttas från de stora akutsjukhusen till mindre närakuter samt till primärvårdens vårdcentraler och husläkarmottagningar för att minska på dyr sjukhusvård. Vägen mot framtidens sjukvård är utstakad, och vårdpersonal varslas på de sjukhus där redan hundratals vårdplatser är stängda på grund av personalbrist. Primärvården inte har hunnit byggas ut innan akutsjukhusen nu ska styra patienterna i primärvårdens riktning. Återigen drabbas patienterna när politikerna visar upp sin oförmåga till att fatta rätt beslut i rätt tid.

Vi är positiva till grundtanken att flytta vården närmare patienten. Samtidigt kan inte det ske förrän primärvården är vuxna i det nya uppdraget, såväl bemanningsmässigt och kapacitetsmässigt. Oavsett vilka små satsningar som görs eller vilka uttalanden som hörs från den styrande koalitionen är dagens primärvård inte ens dimensionerad för gårdagens behov. Vi föreslår därför en satsning på ytterligare 100 miljoner kronor riktat mot primärvården i det korta perspektivet, med efterföljande och uppföljande större satsningar – för att kunna ge primärvården bättre möjligheter att klara av sitt viktiga uppdrag.

Liberalerna och Moderaterna berättar att vårdcentralerna i Haninge ska få ett resurstillskott på 3,4 miljoner kronor, medan vårdcentralerna i Nynäshamn ska dela på 1,2 miljoner kronor. I Haninge finns nio vårdcentraler spridda över kommunen, och i Nynäshamn finns tre vårdcentraler. Plötsligt blir den stora satsningen ett luftslott. Varje vårdcentral i Haninge får inte ens resurser för att anställa en undersköterska, medan man i Nynäshamn kanske klarar av det om man snålar in på undersköterskans lön. Med nya resurser som inte ens möjliggör anställning av en distriktssköterska eller husläkare ska vårdcentralerna få möta de patienter som inte längre ska släppas in på akutsjukhusen.

Väljarna förtjänar bättre än tomma ord och satsningar som är ett hån mot såväl vårdpersonal som patienter.

Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel