Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vår kommun har inte för många invånare – ingen bra idé att dela den"

Sorundabon Bo Persson (L) skriver i en debattartikel att alltför små kommuner får svårt att klara av viktiga välfärdsåtaganden och att dagens Nynäshamns kommun är stor nog för att göra det.

Den statliga kommunutredningen (SOU 2020:8) överlämnade i februari till regeringen sitt slutbetänkande Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget.

I den kan man läsa att de indelningssakkunniga uppskattade att en kommun behövde ha minst 6 000 invånare för att kunna ha en fungerande grundskoleverksamhet. Det stämmer väl överens med det staten angav, inför kommunsammanslagningarna på 1970-talet, att en kommun borde ha minst 8 000 invånare för att ha ett underlag för den nioåriga grundskolan.

De andra nordiska länderna har också genomfört studier beträffande kommunstorlek. Dessa studier i Danmark, Norge och Finland pekar på att en kommun minst borde ha 20 000 invånare för att klara de kommunala uppgifterna. En dansk studie kom fram till att ett invånarantal på mellan 30 000 och 50 000 är det optimala. Nynäshamn hade vid slutet av förra året 28 575 invånare.

I utredningen står: ”Kommunutredningen bedömer att samverkan kan ge bättre förutsättningar för kommunerna att leverera service och välfärdstjänster.”

Nynäshamns kommun samverkar med andra Södertörnskommuner när det gäller miljö- och hälsoskydd, upphandling, brandförsvar och överförmynderi.

Det är tydligt att Nynäshamns kommun är nära det kommunutredningen bedömer vara den optimala kommunstorleken.

Bo Persson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel