Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi behöver få bukt på lag och ordning nu"

Kommunalrådet Harry Bouveng (M) skriver i en debattartikel om att fler åtgärder behövs för att bekämpa till exempel vandalisering och stenkastning mot bussar.

Den senaste tiden har ett flertal artiklar kommit upp i Nynäshamnsposten om stenkastning mot bussar, vandalisering av polisbilar och privatbilar, bilbrand samt folk som får sina bostäders fönster krossade. Vi är minst sagt oroade över denna negativa samhällsutveckling som syns överallt i Sverige idag. Regeringens skamliga handlingsförlamning när det kommer till lag och ordning har börjat få konsekvenser även i Nynäshamn.

Det grova våldet överallt i Sverige har nått rekordnivåer och ökar inte bara i antal men även i grovhet. Sverige har idag ett högre antal sprängningar på en månad än vad alla våra nordiska grannländer har på ett år sammanlagt. Lagbrott har blivit vardag och vi moderater vägrar acceptera detta. Att upprätthålla lag och ordning är en av statens kärnuppgifter. Att medborgare betalar dessa höga nivåer skatt varje månad och ändå känner sig otrygga i sina hem när de kommer hem från jobbet är oacceptabelt.

Så som det ser ut idag sjunker förtroendet för rättsväsendet och samhällskontraktet håller på att sägas upp. Rekordmånga poliser lämnar idag yrket, samtidigt som rekordmånga utbildningsplatser vid polisutbildningen står tomma. På grund av ett ökat tryck tvingas polisen prioritera bland anmälningar om grova brott. Polisen upplevs som frånvarande i stora delar av landet.

Vägen tillbaka till lag och ordning kommer vara lång och det kommer krävas politik som ger effekt. I Moderaternas föreslagna budget satsar vi de resurser som krävs för att nå målet om 10 000 fler anställda poliser till 2024 samtidigt som vi höjer polislönen med 3000 kronor mer i månaden. Moderaterna vill även reformera polisutbildningen och göra den betald, inte sänka kraven som vissa andra partier föreslår.

Moderaterna vill att straff som begås av gängkriminella dubblas och att vi tar bort dagens form av mängdrabatt för de som döms för flera brott samtidigt. Ungdomsrabatten behöver också slopas i och med att organiserad brottslighet använder unga till att begå brott idag just på grund av detta. Moderaterna vill att minimistraffen skärps för alla våldtäkter och för grovt sexuellt ofredande. Fler brott behöver leda till utvisning än vad det gör idag.

Moderaterna föreslår även mer kameraövervakning. Vi har budgeterat med upp till en fyrdubbling av antalet kameror i brottsutsatta miljöer. Dessutom vill vi att lagstiftningen ändras för att enklare kunna ta hjälp av allmänheten när dokumenterade förövare inte kan identifieras på annat sätt. Detta skulle vara betydelsefullt för att klara upp brott som annars inte blir lösta.

Nästa gång ni går och röstar, om det nu blir 2022 eller tidigare, uppmanar vi dig att ställa frågan om du är nöjd med Sveriges utveckling de senaste åren?

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel