Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: ”Vi måste jobba för de mest utsatta”

Nynäshamns nya kommunalråd Mikael Persson (L) berättar i en debattartikel om sina hjärtefrågor.

När jag gick ut gymnasiet i Linköping hade Ny demokrati suttit i riksdagen och spridit sitt populistiska budskap i nästan tre år. Till slut fick jag nog av Ian och Bert och engagerade mig i det parti som tydligast tog ställning mot dem: Folkpartiet. Att jag var liberal i någon mening hade jag kommit fram till redan – och det för egen maskin, det var inget som låg i släkten.

Den 1 januari tillträdde jag som nytt Liberalt kommunalråd i Nynäshamns kommun. Jag har haft olika politiska förtroendeuppdrag på fritiden tidigare, även i andra kommuner, och har även arbetet som politisk rådgivare till Folkpartiets riksdagsgrupp och tidigare EU-minister Cecilia Malmström. Men ett finare förtroende än detta har jag aldrig fått. Stort tack!

Vem är då jag som nu blir både ordförande i kultur- och fritidsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen? Jag är 45 år och bor sedan tio år i Nynäshamn. Jag har fru och två barn – snart två katter också om de sistnämnda får som de vill – och en utflyttad bonusson. Fram till nu har jag pendlat till jobbet på pr-byrån, där jag hjälpt företag och organisationer med journalist- och politikerkontakter.

Det första som jag skulle vilja bidra till är ett bättre politiskt samtal. Den som följer med i nyheterna undrar nog vad politikerna håller på med egentligen. Det finns en hård ton, bitterhet och misstänksamhet som skapar låsningar och gör att viktiga beslut skjuts på framtiden. Dessutom har duktiga tjänstemän i kommunen slagit larm att de känt sig attackerade när de hamnat i kläm mellan politiska kombattanter.

Min roll är inte bara att företräda Alliansledningen, utan framförallt att leda nämndens arbete framåt. Jag är säker på att vi kan åstadkomma mycket om vi försöker fånga upp alla goda förslag som finns. En bra idé är en bra idé oavsett vem som kommer med den, tycker jag. Det ställer krav på mig att bjuda in oppositionen tidigt i beslutsprocessen, men det fordrar också att oppositionens företrädare kan redogöra för vad man vill i politiken, inte bara vad man är emot. 

Jag tror att de politiska besluten skulle vinna på ökat ideologiskt klarspråk, men kombinerat med större öppenhet för kompromisser. Jag är beredd att lyssna på alla konstruktiva krafter. 

Låt oss nu den andra halvan av mandatperioden fokusera mindre på det politiska spelet och mer på det som verkligen är viktigt och vad vi kan göra åt det. För mig handlar det om att de människor i vår kommun som har det allra tuffast ska ha möjlighet att förbättra sitt liv; att de som lever i ofrihet ska våga tro på framtiden igen.

Men vi ska inte tänka att det här bara handlar om andra. Det är lättare än vi kanske anar att hamna på gatan, i skuldfällan eller i ensamhet. Och vi ska inte ta om hand och tycka synd om, utan snarare skapa nya möjligheter för den som behöver att själv förbättra sin tillvaro. Vi kan kalla det för medmänsklighet utan socialism och är det jag vill stå för i det politiska arbetet.

Jag tackar för det fina förtroendet, ser fram emot ett gott samarbete och lovar att göra mitt allra bästa.

Mikael Persson, kommunalråd för Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel