Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi måste reformera samhället efter covid-19 – förbättra 70-plussarnas livskvalitet!"

Kerstin Anderson (MP) skriver i en debattartikel att samhället behöver förändras och 70-plussarnas livskvalitet förbättras efter coronapandemin.

Ifjol hade vi ingen aning om att vi skulle befinna oss i ett inbromsat samhälle där över 5 000 människor i Sverige skulle dö i en global pandemi. Vi visste inte att 500 000 människor i Stockholmsregionen som fyllt 70 skulle leva isolerat med begränsade möjligheter till umgänge med nära och kära, och vi hade ingen aning om att det fanns brister i äldreomsorgen som resulterade i att gamla och multisjuka mötte en för tidig död. Efter den skoningslösa spridningen av covid-19 står vi nu inför detta faktum.

Vi hade inte heller en aning om att akutsjukhusen skulle behöva gå i krisläge för att klara av vårdbehovet. Det har bekräftats att alla inom vård och omsorg genom sin hängivenhet engagemang och lojalitet lyckats svara upp till extrema krav och utmaningar, och räddat de flestas liv. Ett stort hjärtligt tack till alla vårdande Nynäshamnare, och alla ni andra. Vi andra lovar att respektera reglerna så ni kan fortsätta få era välbehövda semestrar.

Nu är det tid för politiker i alla partier, att stanna upp och gå igenom offentliga och privata budgetar och arbeta fram en bättre och mer human äldrevård i Nynäshamn. Resursförstärkningen inom äldreomsorgen kräver större insatser än ökning av taxan för omsorgstagare som KD föreslår. MP anser att finansieringen av en förbättrad äldreomsorg bör ske genom en skattehöjning.

Mänsklig kontakt och omvårdnad ska inte ska inte reduceras till ett antal snabbesök av främlingar, de äldre Nynäshamnarna ska känna en glad förväntan inför besök av kända personer som hjälper dem att klara vardagen och ger den omvårdnad som behövs för hälsan. Nu i covid-tider ska de äldre i Nynäshamn inte vara oroliga att bli smittade av personalen som kommer hem. Arbetsgivaren och skyddsombuden har ett ansvar att säkra att personalen covid-testas när dom återvänder efter sjukfrånvaro med förkylningssymptom och är utbildade i att förhindra smittspridning.

Om personalen kan bevisa att de inte kommer med smitta och de äldre blir lugna och mår bra, vilket också påverkar de anhöriga. Anhöriga gör ofta storartade insatser när det gäller den äldres psykiska hälsa, men kompletterande hjälp från äldreomsorgsspecialister är ovärderlig.

Samverkan mellan Nynäshamns kommun och Region Stockholm behöver förbättras eftersom äldre personer ofta har flera sjukdomar samtidigt och därför komplexa behov, som berör både den regionala och kommunala budgeten. Vård- och omsorgsboende bör ha avtal med en specialist i geriatri som har en regelbunden kontakt med de boende.

Personalens arbetssituation bör vara sådan att man känner sig stolt, trygg och glad när man går till jobbet, över att vara specialist i äldreomsorg. Här finns förbättringspotential som kan vara ganska enkel och billig att införa. Till exempel att arbetsgivaren schemalägger pauser och inte snålar på fika, så personalen får möjlighet att prata av sig om jobbiga och glädjande situationer som upplevts under arbetspasset. Gladare personal ger gladare äldre.

För att lyckas med dessa förbättringar behöver äldreomsorgen ökade resurser.

När vi så småningom kommer ur coronakrisen ska vi inte glömma våra 70-plussares behov. Isoleringens vardag innebär ofta att tillbringa stor del dagen framför skärmen, i digitala möten med släkt och vänner, att göra inköp, att delta i kultur evenemang, att se på idrotts evenemang och att följa nyheterna. Det verkliga samhället har blivit mer och mer avlägset, och det digitala en vana. Efter coronan måste våra tappra 70-plussare lockas till mötesplatser där de kan delta i samhället på samma villkor som alla andra. För detta krävs ökade resurser till kultur, fritid och till förebyggande hälsa.

Tänk om vi 2022 säger: "Vi hade ingen aning om att det kunde gå så fort att förbättra äldreomsorgen och 70-plussarnas livskvalitet".

Kerstin Anderson, ordförande MP i Nynäshamn och ledamot i Gröna Seniorer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel