Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi samarbetar över de partipolitiska gränserna för Nynäshamns bästa – ny handlingsplan för bättre företagsklimat"

Näringslivsberedningens ordförande Håkan Svanberg (M) berättar i en debattartikel om Nynäshamns kommuns nya handlingsplan för ett bättre företagsklimat.

Nynäshamns kommun har för första gången någonsin en tydlig och kommunövergripande plan för hur vi ska göra det enklare och bättre för de lokala företagen och attrahera fler nya företag till kommunen.

Politiken och förvaltningen har tillsammans i gemensamma ansträngningar lyckats med det några inte trodde var möjligt. På ganska precis ett år har vi formulerat en strategi och en mycket väl genomarbetad handlingsplan för ett bättre företagsklimat i Nynäshamns kommun. Kort och gott, ett mycket bra lagarbete mellan förvaltningen och politiken, tvärs partigränser. 

På näringslivsberedningens första möte, i februari 2019, beslutades att aktivera arbetet för att ta fram en strategi för ett bättre företagsklimat. Målsättningen var ett godkännande i Kommunfullmäktige i juni 2019. Det ställde höga krav på alla involverade med näringslivschef och tillväxtstrateger på Tillväxtavdelningen som ytterst ansvariga. Många bidrog i arbetet, lokala näringslivet, kommunens ledningsgrupp, rådgivare från Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram, medarbetare i kommunorganisationen och hela näringslivsberedningen. Efter att strategin beslutats i kommunfullmäktige har arbete fortsatt i förvaltningsorganisationen med att arbeta fram fram en handlingsplan. Trots en tuff tidsplan så har förvaltningen lyckats med att ta fram en handlingsplan och att förankra den i organisationen.

Nu sätter vi fokus på leveranserna. De prioriterade insatserna för ett bättre företagsklimat finns samlat i en handlingsplan för 2020. Några exempel ur handlingsplanen;

Tillgänglig verksamhetsmark:

- Planenheten arbetar med att ta fram ett förslag hur verksamhetsområdet i Sydvästra Segersäng ska utformas. Det planeras för samråd i maj.

- Tillväxtavdelningen ska starta ett nätverk tillsammans med markägare för att snabbt och smidigt kunna informera om de förfrågningar som kommer in gällande tillgänglig mark och lokaler.

- Arbete med att undersöka förutsättningarna för regional/ nationell aktör att utveckla nordvästra Segersäng startar under året.

Samhällsplanering för ett växande näringsliv:

- Verksamhetsmark prioriteras i samhällsbyggnadsprocessen. Av totalt 60 samhällsbyggnadsprojekt är det främst verksamhetsmark som har fått prioritet 1 och alltså ligger först på tur.

- Planeringsavdelningen kartlägger hur tiden för samhällsbyggnadsprocessens alla delar kan kortas.

Entreprenörskap i skolan:

- Rotary Nynäshamn, samarbetspartner till Ung Företagsamhet (UF) Stockholm 2020, gör en lokal insats tillsammans med Nynäshamns gymnasium, för unga entreprenörer i kommunen.

- Våra UF-företag bjuds in att medverka vid Tillväxtavdelningens frukostklubbar för att presentera sig själva och sina företag och för att få råd och möjlighet att skapa kontakter.

- Tillväxtavdelningen ska utöka samarbetet med Mentor Sverige för att få företag och skola att mötas.

Bättre service:

- Bygglovsenheten utökar sin telefontid för bygglovskoordinatorerna

- Södertörns Miljö- och Hälsovårdsförbund (SMOHF) inför fler digitala tjänster och ska förtydliga/förenkla informationen till sina kunder inför, under och efter sitt besök.

- Det kommer en ny, enklare och tydligare webbplats – www.nynashamn.se – till hösten

Prioritera företagsärenden:

- Bygglov ska förbättra sin service genom att bjuda in företag till möten för diskussion och rådgivning inför bygglovsansökningar.

Lätt att göra rätt:

- Bygglovsenheten startar arbetet med att digitalisera bygglovsprocessen.

- SMOHF arbetar för att korta kön till servicetelefonen samt kvalitetssäkrar tjänsten genom att stärka teamet som bemannar telefonen.

Insatserna är inarbetade i respektive förvaltnings verksamhetsplan och kommer löpande följas upp av näringslivsenheten samt rapporteras på näringslivsberedningens sammanträden.

Håkan Svanberg (M), näringslivsberedningens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel