Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi ser framåt efter ett utmanande år"

Socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) skriver i en debattartikel om socialnämndens verksamheter under det ansträngande coronaåret 2020.

Att 2020 har varit någonting utanför det normala behöver nog inte sägas. För mig som ordförande i socialnämnden har vardagen helt förändrats. Framförallt har vardagen för alla de som behöver socialförvaltningen förändrats.

Kommunen står idag inför stora utmaningar, varav den största är corona. Tiden före corona var dock inte en dans på rosor den heller, redan då stod vi inför stora besparings- och investeringskrav. Detta har lett till att de flesta av mina politiska visioner och idéer inte har kunnat förverkligas. Istället har vi lagt fokus på att hantera pandemin och dess följder så gott vi kunnat, samtidigt som vi upprätthållit kvalitén i vår dagliga verksamhet.

Förra året skrev jag en nyårshälsning där jag beskrev vad mina förhoppningar och planer inför 2020 var. Man kan nu säkert säga att jag inte hade kunnat förutse den situation vi skulle finna oss i detta år. Jag vill därför berätta om det året som har gått och hur det har sett ut för oss i socialnämnden.

Våra medarbetare har visat ett särskilt stort engagemang genom att dygnet runt ge våra sköraste invånare vård och omsorg och samtidigt arbetat för att förhindra smittspridning av det nya corona-viruset.

Nynäshamns kommun har följt rekommendationerna i Stockholms läns samverkansorgan och de från Folkhälsomyndigheten.

Vi har under året infört besöksstopp på kommunens vård- och omsorgsboenden samt några så kallade LSS-boenden där det finns boende som tillhör en riskgrupp. Kommunen har även beslutat att tillfälligt stänga de öppna verksamheterna inom omsorgen för att minimera smittspridning.

Samtidigt har vi jobbat hårt för att kunna tillhandahålla en god arbetsmiljö och skydda våra värdefulla medarbetare.

Under våren var vår hantering så pass bra att vi stoppade all smittspridning i äldreomsorgen, något vi uppmärksammades för i flera medier (bland annat SVT och Svenska Dagbladet).

Corona är såklart inte det enda som inträffat under året och vi har haft framgångar även på andra områden. En rapport i januari visade att våra brukare i hemtjänsten har bland de högsta graderna av konsekventa möten i landet.

I våras beslutade socialnämnden att upphandla vård- och omsorgsplatser i ett äldreboende som ska byggas i tätorten av en extern aktör. Det kommer vara på plats årsskiftet 2024–2025. Vi har beslutat att wifi ska finnas på alla äldreboenden!

Drottningen besökte i februari Lotsens vård- och omsorgsboende för att överlämna det så kallade Silviacertifikatet, något vi nu planerar att ordna till alla kommunens äldreboenden. Vi förhandlar just nu med Balders nya ägare för att kunna behålla en stor del av bottenvåningen. Jag tror detta kan vara mycket uppskattat hos våra äldre och de eldsjälar till volontärer som kommer anordna aktiviteter på platsen. Vi kommer också utreda hur aktiviteter kan utökas och fler träffpunkter runtom kommunen kan upprättas.

Det är mycket som händer nu och jag hoppas att vi kommer kunna säga adjö till pandemin när vaccinet anländer, och välkomna en ny era där gemenskapen återigen kan berika våra liv. Framförallt för de sköraste i samhället.

Nu vill jag avsluta med att tacka. Tacka alla som stannar hemma för att rädda andra. Tacka alla politiker som gör sitt bästa för andras bästa. Framförallt vill jag tacka alla anställda i socialtjänsten, det är tack vare dem vi tar oss framåt. Det är min hälsning till alla Nynäshamns invånare med önskan om ett gott nytt 2021.

Antonella Pirrone (KD), ordförande i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel