Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi tror på en ljus framtid för Nynäshamn"

Christer Otterström, ordförande för Företagarna Nynäshamn, skriver i en debattartikel om möjligheterna att utveckla det lokala näringslivet efter coronapandemin.

Coronakrisen har vänt upp och ner på det mesta i hela världen. Förutsättningarna, rapporterna, analyserna och rekommendationerna förändras i stort sett varje dag. Det drabbar oss alla på olika nivåer och på olika sätt.

Världsekonomin i olika delar av världen och företagens förutsättningar påverkas sannolikt mer än någon tidigare kris i modern tid. Många företag drabbas såklart negativt, framförallt små och medelstora företag i olika branscher, med olika problem och ibland djupa tragedier som följd.

Alla kriser har dock en vändpunkt! Inom en begränsad tid kommer de flesta kunna se ljuset i tunneln och bättre tider kommer garanterat att återkomma. När nu läkemedelsindustrin i världen samlat sina krafter och lyckats ta fram vaccin på rekordtid så blir ljuset i tunneln tydligare och starkare.

Enligt min mening är det svårt för oss i Företagarna Nynäshamn att påverka i någon större utsträckning mitt i den direkta krisen, mer än det stöd och den rådgivning som finns framförallt via Företagarna centralt. Jag skulle gärna se att vi lägger fokus och planerar för tiden efter den akuta krisen.

Flera små och medelstora företag kommer oundvikligen gå under innan den akuta krisen är över och även efter i krisens kölvatten. De flesta av dessa företag drivs av duktiga och drivna entreprenörer. Entreprenörer som ofta drivit företag i många år och ibland i flera generationer.

Vi behöver hjälpa dessa duktiga entreprenörer att hitta nya vägar och helst fortsätta verka inom Nynäshamns kommun. Nynäshamn har fortfarande fantastiska möjligheter som tillväxt och företagarkommun. Jag är övertygad om att de flesta av landets övriga 289 kommuner drömmer om de förutsättningar som Nynäshamn har.

Med skärgårdens och landsbygdens alla guldkorn kombinerat med vår egen stadskärna samt närheten till Stockholm via järnväg, sjöfart och motorväg. Möjligheter som kan rädda Nynäshamn och många företag i kommunen till ett bättre utgångsläge och framtid än de flesta andra kommuners möjligheter i Sverige idag. Norviks hamn med fokus kring sjötransporter, logistik, export och import. Samt service kring fartyg, lastbilar, containrar, tåg, ro-ro-logistik med mera kan skapa tusentals helt nya arbetstillfällen och nya Nynäshamnsföretag.

Det kommer dessutom rädda många av de redan krisande lokala företagen som i sin tur kommer leverera service och produkter i olika former till dessa företag och dess anställda. Företagen skapar jobb som i sin tur bidrar till vår välfärd och bygger vår framtid. Arbetstillfällen skapar den kanske viktigaste grundstenen för tillväxt och samhällsbyggnad! 4 av 5 jobb skapas idag i små- och medelstora företag. Småföretagen står också för den största skatteintäkten i de flesta kommuner.

Det finns flera studier som redan innan coronakrisen visade att logistik kring pakethantering kommer öka flerfaldigt inom de närmaste två åren i spåren av den växande webhandeln. Vi ser i flera rapporter att företag förknippade med logistikflöden står starka och till och med växer mitt i den direkta krisen. Under coronakrisen ser vi att webhandeln och logistikflödena kraftigt ökat och efter krisen är prognoserna att det kommer skjuta i höjden än snabbare än vad man före coronakrisen kunnat förutse.

Detta kan ge helt nya möjligheter som entreprenörerna i Nynäshamn kan behöva hjälp kring. För det första handlar det om att klara av att se möjligheterna, och förstå dess omfattning. I nästa steg kan de behöva hjälp att ställa om. Utbildningar, föreläsningar och coachning inom webhandel, digitalisering, logistik, transporter, service av olika slag, med mera.

En nisch och inriktning som borde vara intressant även för Campus Nynäshamn. Med hjälp från oss inom Företagarna samt med rätt satsningar från kommunen och politiken skulle Nynäshamn kunna bli för logistik och webhandeln vad Borås blev för postorder på 70- talet! Där företag som Rowells (H&M), Ellos, Josefssons, Haléns, Hobbex, Jotex, och NetOnNet har startats upp som en följd av den lokala logistiksatsningen och flera är stora än idag. Ett ”grönt kluster” för webhandeln och logistik gällande i första hand Stor-Stockholm och Mälardalsregionen men även hela Östersjöregionen.

Det finns redan lagda idéerna kring klustersamverkan i Nynäshamn med anknytning till gröna näringar. Sverige liksom andra länder i världen kommer behöva bli mera oberoende. En ökad sund och grön inhemsk livsmedelsproduktion samt utveckling av förnybar energi skulle ge Sverige ökad självförsörjningsgrad, som i sin tur skulle ge oss bättre förutsättningar och vara bättre förberedda vid nästa stora världsomfattande kris.

Genom ett kreativt samarbete med LRF och Skärgårdsborna är jag övertygad om att även våra jordbruk och skärgården inom Nynäshamn kan växa och skapa både nya inriktningar och många ytterligare arbetstillfällen.

Med övertygelse om en ljus framtid.

Christer Otterström, ordförande Företagarna Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel