Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi värnar om rätten att välja gynekolog"

Vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M) och kommunalrådet Harry Bouveng (M) skriver i ett debattsvar om tillgängligheten till gynekologisk vård för kvinnor i Nynäshamn och Haninge.

Anmäl text- och faktafel

Svar till Liselott Vahermägi (S) och Meeri Wasberg (S) gällande "Blågröna regionledningen nedprioriterar gynvård i Nynäshamn och Haninge".

Moderaterna kommer alltid att slå vakt om kvinnors rätt att välja gynekolog. En del kvinnor vill ha sin gynekolog i närheten av jobbet, andra i närheten av hemmet. Tack vare lagen om valfrihet (LOV) och vårdval gynekologi har länets kvinnor hela 44 mottagningar att välja emellan, och en av dessa är mottagningen i Nynäshamn som är öppen en dag i veckan. Det är betydligt fler vårdgivare än innan vårdvalet. Därutöver bedrivs gynekologi inne på våra akutsjukhus. Denna valfrihet var Socialdemokraterna emot när lagen om valfrihet instiftades 2009 och detta motstånd mot patienters valfrihet verkar gälla även i dag, enligt ett debattinlägg från Liselott Vahermägi (S) och Meeri Wasberg (S).

Genom att organisera den gynekologiska specialistvården i ett vårdval har tillgängligheten till gynekologisk vård sammantaget förbättrats, och vården i Region Stockholm ligger på det sättet bättre till än rikssnittet enligt den nationella vårdgarantin. Ja, vi är faktiskt bland de bästa regionerna i landet. Enligt Socialdemokraternas egen eftervalsanalys var ett tungt skäl bakom tillbakagången i landstingsvalen i stora delar av landet att väljarna tydligt sa nej till växande vårdköer.

Mot den bakgrunden är det förvånande att Socialdemokraterna inte ens ville vara med på beslutet att förbättra den gynekologiska vården när beslut fattades nu under hösten, och detta trots tydliga åtgärder för bland annat en bättre kirurgiskt omhändertagande. Istället för att se till vårdkvalitet verkar det viktigaste vara att allting ska bedrivas i egenregi och att invånarna inte själva ska få bestämma vilken vårdgivare man vill gå till.

Arbetet för att människor i hela Stockholms län ska kunna få god vård i rätt tid fortsätter, och då behövs både regionens egenregi och fristående vårdgivare. Den blågröna majoriteten prioriterar hälso- och sjukvården samtidigt som resurserna till vården i region Stockholm hotas nu av att den S-ledda regeringen höjning av utjämningsskatten, vilken inom ett par år kommer kosta lönesumman motsvarande cirka 4 000 sjuksköterskor per år. Budskapet om vården från Vahermägi (S) och Wasberg (S) skorrar dessutom falskt när Socialdemokraterna i regionen har 75 miljoner kronor lägre i anslag till hälso- och sjukvården nästa år än den blågröna majoriteten.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel