Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi vill förstärka vårdcentralerna i Nynäshamn och Haninge"

Ett nytt vårdvalsvatal stärker resurserna för vårdcentralerna i Nynäshamn och Haninge, skriver regionråden Tobias Nässén (M) och Anna Starbrink (L) i en debattartikel.

De senaste åren har den blågröna koalitionen satsat stora resurser på primärvårdens vårdcentraler och husläkarmottagningar. Förra året var resurserna för all husläkarverksamhet cirka 5,8 miljarder kronor, och från 2016 till slutet av 2019 har verksamheten utökats med över 800 miljoner kronor eller cirka 16 procent.

Trots ett tuffare ekonomiskt läge för Region Stockholm, med kraftigt ökade utgifter för den statliga kostnadsutjämningen och med en avtagande konjunktur, kan vi för 2020 skjuta till ytterligare 90 miljoner kronor som motsvarar 1,5 procents höjning av ersättningsnivån. Vi hade gärna gjort en större ökning även i år, men vi använder alla pengar vi har för vården. Vårdcentralernas intäkter ökar dessutom för varje ny patient och varje nytt patientbesök. Den totala resursökningen blir alltså större när vården växer.

För vårdcentraler i Haninge innebär det nya vårdvalsavtalet som beslutas 5 februari sammantaget över 3,4 miljoner kronor i tillskott och för vårdcentraler i Nynäshamn är summan 1,2 miljoner kronor.

En annan förutsättning för att utöka primärvårdens ansvar är att få till stånd fler nya husläkarmottagningar. Därför satsar vi på att införa ett nyetableringsstöd för husläkarverksamheten, där nya mottagningar får förhöjd besöksersättning med 50 procent under de första 12 månaderna efter driftstart eller som längst tills man uppnått 4 000 listade. Vi tror detta är en klok satsning som ska underlätta för engagerade läkare och sjuksköterskor att vilja öppna upp en ny mottagning. Det behövs fler vårdcentraler när Stockholms län växer med ca 34 000 nya invånare per år.

Tillskottet på 90 miljoner kr totalt sett fördelas utifrån hur stora vårdbehov patienterna har hos de olika husläkarmottagningarna, men alla vårdcentraler ges ett tillskott där genomsnittet är en ökning med 1,5 procent och där en större mottagning ges ca 1 miljon kr mer 2020 än 2019. Ersättningen höjs särskilt för patienter i hemsjukvården, viktigt inte minst för många äldre, vårdens vanligaste patienter.

En stark primärvård där patienterna har frihet att välja husläkare och vårdcentral, och där många privata entreprenörer får vara med och bidra, är en viktig del av framtidens hälso- och sjukvård.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel