Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi vill se faktabaserad debatt om kommundelning"

Lena Dafgård och Per Ranch i Sorundanet svarar på ett tidigare debattinlägg gällande utredningen om en delning av Nynäshamns kommun.

Sorundanet Nynäshamns kommunparti tackar Bo Persson (L) för att i NP 2021-01-22 återkomma till frågan om att bilda nya kommuner. Han påstår att vi har “propagerat för att dela kommunen”, vilket är helt fel. Vi arbetar för att ta reda på möjligheterna med att bilda nya kommuner.

Skribenten riktar kritik mot Kommunstyrelsens beslut om att utreda förutsättningarna för att bilda nya, pigga kommuner. Vi tycker det är märkligt eftersom Liberalerna 2018 lovade att genomföra en utredning i det samarbetsavtal som upprättades mellan oss i Sorundanet Nynäshamns kommunparti (SN) och Centerpartiet (C), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) och Moderaterna, (M). Menade L inte allvar med att genomföra utredningen när Liberalerna undertecknade samarbetsavtalet?

Skribenten frågar om den namninsamling vi gjorde 2016 “inte gav det resultat SN önskade”? Vad blev resultatet av namninsamlingen? Många invånare ville inte lämna ifrån sig personnummer och namnteckning, vilket krävdes, särskilt då det samtidigt pågick en debatt om identitetskapning. Dessutom “hängde C, KD och M på” och motionerade om att utreda nya kommuner. De hade också med detta i sin budget för 2017. Att C, KD och M har ändrat sig kan de förklara bäst själva.

Vi driver invånarnas frågor. Frågan om att utreda möjligheterna att bilda nya kommuner återkommer ofta i samtal med invånarna i vår kommun. Många invånare uttryckte ett önskemål om att vi skulle ha detta som en valfråga 2018. Det hade vi och blev fjärde största parti.

Skribenten påstår att “Utredningen beräknas kosta mellan en halv till en miljon kronor”.  C, KD och M beräknade kostnaden till 300-600 kr i sin motion. Att de har har ändrat sig även här kan de förmodligen förklara bäst själva. En utredning kommer dessutom att innebära en genomlysning av hela vår kommun, vilket kommer att vara värt varenda krona, oavsett om resultatet visar att bildandet av nya kommuner är möjligt eller inte. 

Erfarenheterna av att bilda nya kommuner är mycket goda från många andra kommuner. Förbättrad demokrati lyfts ofta fram i forskningen, läs gärna SOU 2001:48, “Kommundelningseffekter, En inventering av 1990-talets nya kommuners lokaldemokratiska erfarenheter” skriven av Gissur Erlingson, biträdande professor vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet. Där förs ett resonemang om nya kommuner som demokratins räddning. Däremot har den “kommunutredning”, SOU 2020:8, som skribenten hänvisar till, fått allvarlig kritik, just ur ett demokratiperspektiv.

Utredningen av vår kommun kommer med stor sannolikhet visa att det är möjligt att framgångsrikt bilda två nya kommuner och att dessa blir livskraftiga. Det som är viktigt för oss i SN är att invånarna i Ösmo och Sorunda får bestämma sin framtid. Sammanslagningen 1974 var ett “tvångsgifte” som ingen ville vara med i. Vi tror inte på tvångsgifte. Därför vill vi se en faktabaserad debatt om konsekvenserna av att bilda nya kommuner. Om det visar sig att en majoritet av invånarna i Ösmo och/eller Sorunda vill bilda ny kommun så anser vi att så ska ske.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel