Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi vill stötta föreningarna – anpassar föreningsstödet med anledning av covid-19"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Maria Gard Günster (C) skriver i en debattartikel om behovet av att anpassa föreningsstödet för att stötta de lokala föreningarna med anledning av covid-19.

Coronautbrottet har skapat stora påfrestningar på vårt samhälle. Behovet av att minimera risken för smittspridning har fått betydande påverkan på tränings- och tävlingsverksamheten över hela landet. Det märker vi också av här i Nynäshamns kommun. Under våren har föreningslivet i Nynäshamn fått uppleva flera negativa konsekvenser på grund av rådande pandemi. Många träningar har ställts in eller slagits samman på grund av få deltagare.

Vilket leder till att föreningslivet kommer i framtiden få svåra ekonomiska problem när det gäller utbetalning av aktivitetsstödet. Det lokala aktivitetsstödet (LOK) betalas ut till föreningarna baserat på deltagare vid varje aktivitet. Det innebär att stödet baserat på vårens deltagande skulle bli mycket lågt. För att underlätta för föreningarna och minimera risken för ekonomisk kris, har jag som ordförande tillsammans med kultur- och fritidsavdelningen beslutat att ett tjänsteutlåtande om föreningsstöd ska tas fram till nämndens sammanträde den 18 maj 2020.

Tjänsteutlåtandet innehåller bland annat vad Riksidrottsförbundet har gått ut med för rekommendationer till kommunerna. Förbundet rekommenderar kommuner betala ut Lokalt aktivitetsstöd till föreningar baserat på 2019 års verksamhet. Vilket jag som ordförande delar helhjärtat deras åsikt. På nämndsammanträdet var alla ledamöter helt eniga med kultur- och fritidsavdelningens förslag till beslut, om att godkänna utbetalning av LOK- stöd baserat på 2019 års verksamhet.

Maria Gard Günster (C), kommunalråd och ordförande för kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel