Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Vi vill utveckla träffpunkter för äldre – men inte renovera ett privatägt kök"

Harry Bouveng (M) och Antonella Pirrone (KD) skriver i en debattartikel om den omdebatterade fastigheten Balder.

Frågor kring Balder har lyfts vid flera olika tillfällen av framför allt kommunalrådet i opposition Patrik Isestad. Balder byggdes i slutet av 1980-talet, ägdes av kommunen, och fungerade då som och kallades för servicehus. Men kommunens ägande av Balder upphörde 2014 och efter ett antal ägarbyten ägs huset numera av det börsnoterade fastighetsbolaget Amasten.

Balder består av helt vanliga hyresbostäder, om än med äldre hyresgäster som i flera fall har behov av hemtjänst. Kommunen har här hyrt lokaler, för bland annat hemtjänsten, lite kontorsutrymmen, samt för gemensamhetsytor där bland annat de mycket uppskattade volontärerna har kunnat arrangera olika evenemang med musik och dans. Den ofta nämnda restaurangen har för övrigt varit stängd sedan början av 2018 då den gick i konkurs och ingen ny aktör har än så länge visat intresse att ta över driften.

Låt oss här vara mycket tydliga. Kommunen ska inte bedriva restaurangverksamhet, och konkurrera med lokala restauranger. Det är en privat entreprenör som måste vara villig att starta restaurangverksamhet. Kommunen ska inte heller renovera köket på Balder – kostnaden beräknas till cirka en halv miljon kronor – eftersom kommunen inte äger köket. Att lägga skattemedel på att renovera kök hos privata fastighetsägare faller egentligen på sin egen orimlighet.

Balder är per definition inte ett trygghetsboende – hur gärna vi eller Socialdemokraterna än skulle vilja det. Möjligheten för kommunen att styra vad det ska vara för sorts lägenheter upphörde när fastigheten såldes – vilket som bekant skedde under socialdemokratiskt styre. Det blir därför väldigt besynnerligt när Isestad ändå gång på gång påstår att det är ett trygghetsboende och att Alliansen inte vill att det ska vara det. Isestad hänvisar ofta till det äldrepolitiska programmet som togs fram för några år sedan, och där omnämns Balder på ett ställe som trygghetsboende vilket är felaktigt.

Kommunen betalar i dagsläget hyra för de lokaler som nyttjas av volontärer och hemtjänst. Därutöver betalar vi även hyra för köket, samt för andra ytor som vi inte använder. Totalt rör det sig om nära tre miljoner kronor årligen. Att hyra lokaler som inte används är knappast ansvarsfullt hanterande av skattemedel och därför har kommunen sagt upp hyresavtalet, för att omförhandla och anpassa omfattningen till de lokaler som verkligen behövs. Att kommunen hyr köket gör ju dessutom i praktiken att vi blockerar möjligheten för fastighetsägaren att hyra ut det till någon annan.

Med ett omförhandlat avtal kan vi dels få ner hyreskostnaden och därmed mer skattemedel över för att göra nytta i äldreomsorgen. Vi kan dessutom möjliggöra för fastighetsägaren att renovera köket, och hitta en ny entreprenör så att det kanske kan bli en restaurang i Balder igen.

Socialdemokraternas olika utspel om att kommunen skulle betala för renoveringen av köket, eller att utlova att kommunen ska starta restaurang känns inte som något annat än populistiska skott från höften. Att dessutom medelst halmgubberetorik vilja väcka någon slags ”upprop mot nedmonteringen av välfärden” och liknande utspel, blir ju inte mycket mer än väldigt högljudda slag i luften. Hela tillvägagångssättet att söka skrämma upp de äldre som bor på Balder, och även de som inte bor på Balder, har ju bara resulterat i att man skapat oro.

Vi är ändå övertygade om att de äldre i hela kommunen – oavsett var man bor – helst ser att skattemedlen används till lokaler som verkligen nyttjas, och kommer medborgare till del på bästa sätt. I stället för att hushålla med skattemedlen så väljer Socialdemokraterna istället att lägga budgetförslag som hade lett till länets i särklass högsta skatt. Det är förstås lätt att spendera pengar när notan plockas upp av någon annan.

En tidigare socialdemokratisk socialminister sa en gång att ”varje förslösad skattekrona är en stöld av folket”. Detta är möjligtvis en devis som hans partikollegor i den lokala föreningen i Nynäshamn har glömt bort när vi nu är inne på 2020-talet.

Alliansen i Nynäshamn är dock tydliga med att vi värnar de äldres möjligheter till aktiviteter och träffpunkter, och det vill vi utveckla ännu mer. Vi är också tydliga med att skattemedlen ska användas ansvarsfullt, och att det varken är kommunal kärnverksamhet att bedriva restaurang, eller att renovera kök hos privata fastighetsägare.

Harry Bouveng (M), ordförande för kommunstyrelsen

Antonella Pirrone (KD), ordförande för socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel