Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Villaägarna i Ösmo borde inte alliera sig med Socialdemokraterna"

Liberalerna Sophia Stureson och Bernt Wåhleman skriver i en debattartikel att de tycker att organisationen Villaägarna i Ösmo gör ett misstag när de har ett för tätt samarbete med Socialdemokraterna.

Anmäl text- och faktafel

I en insändare i NP redovisar Ösmo villaägareförenings ordförande en rad intressanta och viktiga förslag avseende hur man önskar att Ösmo skall utvecklas. Enligt insändaren är det Villaägareföreningen tillsammans med Socialdemokraterna i Ösmo som har tagit detta initiativ.

Det som är problematiskt är inte initiativet som sådant, utan att Villaägareföreningen har allierat sig med ett politiskt parti. I regel brukar denna typ av organisationer eftersträva att stå så fria som möjligt från politiska partier. Det framgår också av normalstadgar för förening inom Villaägarnas riksförbund där följande går att läsa under paragraf 1:

”Ändamål och verksamhetsområde 1. Föreningen villaägarna är en partipolitisk obunden sammanslutning, ideell förening av medlemmar i Villaägarnas Riksförbund, nedan kallat förbundet”.

Nu visar det sig att Villaägareföreningen i Ösmo inte har den skrivningen i sina stadgar. Det står alltså föreningen fritt att vara en sidoorganisation till Socialdemokraterna i Ösmo på det sätt som insändaren ger intryck av. Men är det bra? Det är enligt vår mening problematiskt på flera sätt.

För det första; genom att knyta sig till endast ett politiskt parti riskerar föreningen att inte uppfattas som en objektiv företrädare för alla olika intressen, som kan finnas bland kommundelens invånare. Självklart ligger det däremot i Socialdemokraternas intresse att agera för att, förutom uppmärksamma vilka idéer man har avseende Ösmos framtid, också vinna väljare. Det är helt legitimt, det kritiserar vi inte.

Men det vi är kritiska till är att Villaägareföreningen i Ösmo väljer att företräda endast ett visst partis intressen och på sätt också medverka i deras partipolitiska propaganda för att vinna röster. Enligt vår mening gynnar det inte saken. Sedan är det intressant att när Göran Bergander (S) skriver om aktiviteterna i Ösmo, så heter det ”Sedan i vintras driver Socialdemokraterna i Ösmo en dialog med invånarna och föreningslivet i Ösmo”. Här nämns Villaägareföreningen över huvud taget inte.

För det andra innebär ett sådant agerande att villaägare med annan politisk tillhörighet och som inte röstar med S troligtvis drar slutsatsen, att man inte kan tillhöra en organisation som visar sig vara en organisation med mycket nära relationer till den Socialdemokratiska föreningen i Ösmo. Det innebär alltså ett problem vid rekryteringen av medlemmar.

Till sist; genom att ensidigt samverka med ett av kommunens politiska partier ger insändaren lätt intrycket av att det endast är Socialdemokraterna som är intresserade av hur Ösmo skall utvecklas. Så är givetvis inte fallet. Vi vet att samtliga politiska partier i Nynäshamns fullmäktige också är mycket engagerade i frågor som rör Ösmos utveckling. De kommer naturligtvis att lyssna till vad invånarna, Villaägareföreningen i Ösmo och övriga föreningar har för idéer kring utformningen av framtidens Ösmo.

Sophia Stureson (L)

Bernt Wåhleman (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel