Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Visst behövs det ett komplett trygghetsboende på västra Balder"

Ola Hägg (S) skriver i en debattartikel om behovet av trygghetsboenden och sammanhang där äldre kan träffas.

Socialdemokraterna har både i socialnämnden och i media försökt skapa en opinion för att Balder även i fortsättningen ska vara ett trygghetsboende.

Nationellt så är en av de största kvalitetsbristerna i vårt välfärdssystem upplevd ensamhet. Ett sätt att uppleva sig mindre ensam är att kunna inta måltider i gemenskap och att ha en funktion i ett sammanhang. Den gemensamma måltiden kan mycket väl vara ett sådant sammanhang. I den nationella värdegrunden beskrivs att den äldre ska ha ”välbefinnande” där bryter man ned ordet i trygghet och meningsfull tillvaro.

En del av det har kunnat genomföras på västra Balder. Det var också därför den förra politiska ledningen vill ha kontinuitet i verksamheten på Balder och skapade en tillfällig lösning för måltidssituationen där. Det var också en enig socialnämnd bakom den lösningen. När vi lämnade över till den nya majoriteten hade den slutliga offerten på renovering av köket inte kommit in. Vid överlämnandet poängterade undertecknad vikten av verksamheten på Balder bör fortsätta för de äldres bästa.

Det är med viss förvåning jag har kunnat följa de olika argumenten för att inte ha en möjlighet till gemensam måltid i västra Balder. Den tvärpolitiska definitionen på trygghetsboende som tagits av kommunfullmäktige sägs inte stämma men ingen revidering har tagits upp?

Boverket har också definierat trygghetsboende på samma sätt men det stämmer enligt den nya ledningen tydligen inte heller? Man säger att det av likställighet inte kan genomföras gemensamma måltider på Balder därför måste restaurangen behållas stängd?

Med samma resonemang inom regionens sjukvård skulle konsekvensen bli att om inte viss sjukvård finns i en kommun, så ska all sådan sjukvård stängas i hela regionen? Ett exempel kunde vara, alla gynekologiska mottagningar stängs då vi inte har gynmottagningar inom kommunerna Nynäshamn, Haninge och Tyresö. Det mer normala inriktningen borde rimligtvis vara ett mål att skapa fler gynmottagningar och träffpunkter för äldre?

Tar den nya ledningen de äldres hälsa på allvar bör man satsa mer på förebyggande omsorger för att förhindra ohälsa i det längre perspektivet. Några av kommunens nyckelord när det gäller äldreomsorgen och ett värdigt liv är privatliv och integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning,samt gott bemötande (citat äldrepolitiska programmet 2016-2026). I detta är Balders trygghetsboende en viktig del – ta hand om det.

Ola Hägg (S), ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel