Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Visst ska Trehörningens värden värnas!"

Kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng (M) skriver i ett debattsvar om planbeskedet som skulle kunna leda till att nya hus byggs på Trehörningen.

Svar till Bengt Johansson och signaturen ”Vem tittar på tittarna”.

Trehörningen är en av kommunens finaste och lugnaste oaser, med närhet till, i det närmaste öppet hav. Här har sedan 1900-talets början bedrivits olika typer av vårdverksamheter som dock till större delen upphörde i och med att verksamheten i Riksförsäkringsverkets sjukhus stängde vid millenieskiftet. Under åren har en långsam gradvis förtätning på ön skett med bostäder.

Sjukhusområdet med havsbadet har därefter utvecklats av en och samma entreprenör och det har enl. mitt tyckande, skett på ett både ansvars- och pietetsfullt sätt, där detta har prioriterats framför billiga och mer kostnadseffektiva lösningar. Det senaste exemplet är väl återuppförandet av vattentornet som ju är ett populärt utflyktsmål och utsiktsplats öppen för alla.

Kommunstyrelsen har beviljat samme entreprenör ett positivt planbesked för att se om området kan tillföras ytterligare ett par bostäder. Härifrån är det väldigt långt till att det byggs något och det måste först tas fram ny detaljplan som sedan ska samrådas efter alla konstens (och lagens) regler. Skulle en sådan plan till slut gå igenom kan det bli frågan om bygglov, men den nu påbörjade processen kommer att ta ett par år och det är långt ifrån säkert att det blir någon byggnation i slutändan.

Så vad har legat till grund för mitt eget ställningstagande i frågan?

Jag har följt Trehörningens utveckling ungefär som andra Nynäshamnsbor och tycker att det som hittills gjorts har gjorts väldigt bra och med hänsyn till allmänna intressen. Det är därför jag har tyckt att entreprenören bör ges en chans att ta fram förslag på hur han tänker sig att tillföra ytterligare ett par bostäder på sin mark och det är så jag föreställer mig att flera av mina företrädare inklusive Ilija Batljan resonerat.

I en av insändarna om det här spekuleras eller antyds det inte helt utan viss emfas att jag skulle ha grundat mitt ställningstagande på vänskapskorruption, något som jag bestämt måste dementera.

Ilija har jag visserligen träffat ett ansenligt antal gånger, men bara i officiella sammanhang och aldrig privat. Entreprenören har jag också träffat, men under 20 års tid har det inte varit fler tillfällen, än vad som kan räknas på ena handens fingrar och inte heller där i privata sammanhang.

Slutligen så är det svårt för mig att ha en uppfattning om vad jag tycker om ett framtida förslag, som jag ännu inte vet hur det kommer att se ut. Däremot vill jag som sagt ge en möjlighet att ta fram ett sådant förslag. Kostnaden för det arbete som behövs, är det entreprenören själv som får stå för – inte skattebetalarna.

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel